Prezentacija „Istisni” Eriole Pire

Predavanje kuratorke centra za umjetnost i politiku “Vera List” biće upriličeno danas u Podgorici
510 pregleda 0 komentar(a)
Eriola Pira, Foto: Privatna arhiva
Eriola Pira, Foto: Privatna arhiva

Kuratorka centra za umjetnost i politiku “Vera List” iz Njujorka Eriola Pira održaće javno predavanje “Istisni” (Squeeze) danas u Podgorici, u 19 časova u Fondaciji Petrović Njegoš, a ulaz je slobodan.

Pira će govoriti o njenom aktuelnom kuratorskom radu i polju istraživanja.

Svojom prezentacijom koju je nazvala “Istisni” predstaviće svoj rad na različitim projektima, od upravljanja međunarodnim rezidencijalnim programima do kuratorstva javnih programa, što uključuje - iako nije nije riječ o tradicionalnom pristupu izložbama - kuratorsku metodologiju koja umjetnike i organizacije vraća na osnove.

Njeno iskustvo u međunarodnom umjetničkom radu, koje uključuje i bavljenje različitim lokalnim specifičnostima, bilo da je riječ o njenoj rodnoj Albaniji ili Bruklinu, definisano je odnosima napetosti i popuštanja između njenih kuratorskih ambicija i građenja institucija; brige o umjetnicima i dosezanja šire publike; očuvanja kritičkih praksi i preuzimanja ličnog rizika.

Pira je kuratorka Vera List Centra za umjetnost i politiku u Novoj školi u Njujorku.

Do nedavno je kao direktorica programa u “Art in General” vodila međunarodne saradnje, rezidencije, javne događaje i programe stipendiranja koji su nadgradili njenu profesionalnu mrežu i iskustvo. Bila je programska direktorica i kuratorka u fondaciji NARS, programska direktorica Fondacije za kulturu i društvo, gdje je vodila program YVAA (Nagradu za mlade vizualne umjetnice i umjetnike), koji razvija međunarodnu mrežu kroz razmjenu umjetnica i umjetnika širom srednje i istočne Europe.

Pira je magistrirala iz teorije vizuelne kulture na Univerzitetu u Njujorku. Dobitnica je stipendija u programima: “Fulbright” u Albaniji, “Global Cultural Leadership” i “Jeannette K. Watson”.

Predavanje se organizuje u susret izložbi finalista Nagrade Milčik 2019, a realizuje se uz podršku sredstava dobijenih na konkursu za nevladine organizacije Ministarstva kulture Crne Gore 2019.

Bonus video: