Promocija zbirke pjesama Lejle Kašić u Sarajevu

Crnogorska pjesnikinja je u novembru prošle godine objavila svoju prvu knjigu, zbirku poezije ,,Moja Crvena''
1457 pregleda 1 komentar(a)
Kašić, Foto: Privatna arhiva
Kašić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.12.2019. 15:14h

Promocija zbirke dvadesetrogodišnje pjesnikinje Lejle Kašić iz Podgorice biće upriličena u okviru četvrtog festivala ,,Dani Jurislava Korenića'' u nedjelju, 15. decembra u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Lejla Kašić je u novembru prošle godine objavila svoju prvu knjigu, zbirku poezije ,,Moja Crvena'' u izdanju Obodskog slova. Od tada, poslije promocije u Podgorici, uslijedile su promocije u Budvi, Cetinju, Bijelom Polju, Beogradu, i sada Sarajevu.

"Moja crvena"
"Moja crvena"

,,Promociju zbirke u Sarajevu sam imala na umu još od objavljivanja knjige, ali dok sam ja čekala pravi trenutak da se ona realizuje, trenutak odabrao mene. Dobila sam poziv od uvaženog bosanskohercegovačkog glumca i direktora Kamernog tetara 55 Emira Hadžihafizbegovića. Imajući na umu dobru reputaciju tog avangardnog pozorišta, koja je zasnovana na višedecenijskoj tradiciji dobrih predstava i drugih projekata koji se u njemu realizuju, kao i ugled koji Hadžihafizbegović uživa zahvaljujući svom temeljitom pristupu radu i karijeri koja govori sama za sebe, znala sam da je to najbolja moguća prilika da se moja prvobitna zamisao o predstavljanju svog rada u Sarajevu ostvari'', saopštila je Kašić.

Smatra da je izuzetna čast imati priliku da svoje stvaralaštvo predstavi u okviru pomenutog festvala, ali i da je to velika odgovornost.

,,Festival Dani Jurislava Korenića omaž je jednom od najistaknutijih pozorišnih reditelja na prostoru bivše nam domovine, Jugoslavije, koji je i osnivač Kamernog teatra 55. Pojaviti se u okviru manifestacije koja je posvećena jednom takvom imenu i na mjestu sa kojeg je potekla plemenita ideja o njegovanju kulture kao esencije društva, velika je čast i privilegija, ali i odgovornost, jer treba opravdati svoju kompetentnost pojavljivanja na takvom događaju. Ipak, vjerujem da će sve proći u najboljem redu, jer prosto, ne može biti drugačije kada radimo ono što volimo i tome se stoprocentno predajemo, kao što se predajem stihovima, publici i sceni'', ističe Kašić.

,,Najvažniji i najljepši element svakog mog nastupa je emotivna konekcija koju nastojim da ostvarim sa prisutnima. Priželjkujem i očekujem dobaru vibraciju da publikom, jer volim kada osjetim da su zaista pristuni, da poezija struji njihovim bićem, te da suštinski osjećaju svaku moju riječ, bilo da ih ona nasmije ili zaboli. Nema novca kojim se može kupiti vrijednost tih, za mene, katarzičnih trenutaka kada osjećam da je moja misija ispunjena'', zaključila je Lejla.

Lejla Kašić, rođena 1996, crnogorska je pjesnikinja koja je osnovne studije završila na Filološkom fakultetu u Nikšiću, studirala je i na Karls-Francez Univerzitetu u Gracu, u Austriji. Sada je na specijalističkim studijama na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Iza sebe ima brojne promocije svojih zbirki i pjesničke večeri. Objavljivala je svoje radove na raznim portalima i onlajn časopisima, od kojih izdvaja saradnju za onlajn art & literary magazin insp.

Bonus video: