Sjećanje na čuvenog Budvanina

Izložbom “Spomen-obilježja u Budvi posvećena S.M. Ljubiši” otvorena je manifestacija “Ljubišini dani”
1386 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe i manifestacije, Foto: Narodna biblioteka Budva
Sa otvaranja izložbe i manifestacije, Foto: Narodna biblioteka Budva

Vrijednost jednog pisca ili umjetnika-stvaraoca uopšte, pokazuje se u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost, a Stefan Mitrov Ljubiša je, kao rijetko koji pisac, u posljednje vrijeme istraživan i njegova tumačenja inspirišu na dalja i dalja izučavanja, rekla je mr Lucija Đurašković, na otvaranju izložbe „Spomen-obilježja u Budvi posvećena S. M. Ljubiši“ u Spomen domu „S. M. Ljubiša“ kojom je preksinoć počela ovogodišnja manifestacija „Ljubišini dani“, a u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Izložbu, koju pripremili autori Marijana Martinović i Đorđije Bato Boljević, zvanično je otvorila direktorica Narodne biblioteke Budve Mila Baljević.

“Cilj izložbe je da se afirmiše kultura sjećanja na književnika, kulturnog radnika, prevodioca i političara, da se javnost putem dokumentarno-edukativnog izloženog materijala podsjeti na odnos lokalne zajednice prema njenom velikanu, kao i da se lokalna zajednica podstakne na odgovorniji odnos prema svom kulturnom nasljeđu”, kazala je ona i podsjetila i na Ljubišine riječi:

“’Spomenici dobra, kao i spomenici zla, čine da narod pamti prošlost i pobuđuje ga da se dobrijema divi i klanja, a zle da prezire i proklinje!’, zapisao je Ljubiša u ‘Pripovijestima crnogorskim i primorskim’”.

Manifestacija “Ljubišini dani” traje do ponedjeljka 2. marta kada će biti zatvorena u Beogradu gdje će biti predstavljen zbornik radova „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ (JU Muzeji i galerije Budve, 2019) u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Bonus video: