“Watchmen” u eri Trampa i Putina

Prije svega to da će se radnja odvijati u gradu Tulsa, država Oklahoma, što je drastična razlika u odnosu na originalni strip u kojem smo pratili događaje širom svijeta u “alternativnoj stvarnosti” smještenoj u 1985. Mada će serija takođe biti smještena u alternativnu stvarnost, sve se odvija u modernom vremenu, odnosno 2019, a radnja počinje 34 godine poslije dešavanja u originalnom stripu. Naši heroji su dakle u modernoj Tulsi, gdje vlada represivni režim, pa internet i mobilni telefoni ne postoje
1517 pregleda 2 komentar(a)
Watchman, Foto: HBO
Watchman, Foto: HBO

U eri opšte pomame za filmovima i serijama o superherojima iz stripova ne čudi što je “Watchmen” jedan od najiščekivanijih naslova ove godine kad je u pitanju sadržaj za male ekrane. U pitanju je adaptacija kultnog DC-evog stripa čiji autor je Alan Mor, jedan od najvećih genija ove umjetnosti, čija ludačka energija i unikatna vizija svijeta oko nas je detaljno prikazana u dokumentarnom filmu “The Mindscape of Alan Moore”, dostupnom i na YouTube servisu. Sredinom 80-ih, kada je Mor osmislio ovaj strip, on se u “Watchmenu” pozabavio globalnim strahovima, prije svega onom od nukleranog rata, a ovaj naslov je značajan i po tome što je dekonstruisao i satirično prikazao do tada poznati koncept superheroja u stripovima. “Watchmen” je doživio komercijalni uspijeh i hvale kritičara, a magazin “Time” je ovu grafičku novelu svrstao u 100 najboljih naslova na engleskom jeziku objavljenih od 1923.

I pored velikog potencijala, možda i zbog averzije Alana Mora prema adaptacijama njegovih djela, tek je prije desetak godina “Watchmen” dobio svoju filmsku adaptaciju, koja je naišla na izmiješane reakcije. Bila je to prva vizuelna adaptacija ovog stripa ikad. Sad fanovi sa nestrpljenjem očekuju 20. oktobar kada će dugo i sa uzbuđnjem očekivana serija imati premijeru i pitaju se koliko će biti drugačija od filma, da li će više od njega biti bazirana na originalnom materijalu, hoće li zadovoljiti njihove velike apetite i nadanja.

Što je do sad poznato o novoj HBO-ovoj seriji? Prije svega to da će se radnja odvijati u gradu Tulsa, država Oklahoma, što je drastična razlika u odnosu na originalni strip u kojem smo pratili događaje širom svijeta u “alternativnoj stvarnosti” smještenoj u 1985. Mada će serija takođe biti smještena u alternativnu stvarnost, sve se odvija u modernom vremenu, odnosno 2019, a radnja počinje 34 godine poslije dešavanja u originalnom stripu. Naši heroji su dakle u modernoj Tulsi, gdje vlada represivni režim, pa internet i mobilni telefoni ne postoje.

Okupljena je impresivna glumačka ekipa.Za sad je sigurno da će samo Adrijan Vajt, odnosno Ozimandijas, biti lik iz originalne priče koji će učestvovati i u ovoj. Igraće ga oskarovac Džeremi Ajrons, a tu je još jedna oskarovka, Redžina King koja će igrati Anđelu Abar, dok će Jaja Abdul Malin igrati njenog supruga Kala Abara. Mada se detalji o likovima i dalje drže u tajnosti, znamo da će druge bitne likove igrati Tim Blejk Nelson, Don Džonson, Lu Goset junior, Hong Čau, Franses Fišer, Džin Smart, Adelejd Klemens, Robert Redford i drugi.

Džeremi Ajrons igraće Ozimandijasa: Watchmen
Džeremi Ajrons igraće Ozimandijasa: Watchmen(Foto: HBO)

Sa novim imenima među glumcima doćiće i novi likovi iz “Watchmen” univerzuma. Tako će Robert Redford igrati samog sebe, ali u ovoj alternativnoj stvarnosti on je američki predsjednik još od 1992. Od drugih novih likova izdvaja se Luking Glas, visoko rangirani pregovarač sociopatskih tendencija kojeg igra Tim Blejk Nelson, Don Džonson će igrati šefa policije u Tulsi Džada Kroforda, Franses Fišer je dobila ulogu njegove supruge Džejn Kroford, dok će Lu Goset junior igrati starca Vila Rivsa.

Nekadašnji rvač koji je postao glumac, Džon Sena je još 2017. iskazao želju da igra Doktora Menhetna u “Watchmen” seriji. On je na Twitteru objavljivao logo “Watchmena” i crteže Doktora Menhetna koje su radili fanove pored svojih fotografija, a da li će se pojaviti u ovoj ulozi ostaje da se vidi, jer za sad nije poznato hoće li se Doktor Menhetn pojavljivati u seriji.

Watchman
Watchman(Foto: HBO)

Reditelj filmske verzije “Watchmena” Zak Snajder bio je prvi izbor HBO-a za reditelja, međutim nakon što su pregovori sa njim propali tu ulogu je dobio Dejmon Lindelof, publici poznat po radu na seriji “Lost”. Malo ko zna da je HBO još 90-ih imao namjeru da adaptira strip “Watchmen” za male ekrane, a tad je projekat bio povjeren britanskom reditelju i montipajtonovcu Teriju Gilijamu. On je čak uspio da privuče poznata imena kao što su Robin Vilijams, Džejmi Li Kertis, Gari Busi i Kevin Kostner, međutim taj projekat je iziskivao previše novca i na kraju nije realizovan.

Roršahovi sljedbenici oformili su desničarsku grupaciju
Roršahovi sljedbenici oformili su desničarsku grupaciju(Foto: HBO)

Kad su u pitanju poznata imena fanove će sigurno oduševiti i podatak da su muziku za “Watchmena” radili Trent Reznor i Atikus Ros. Frontmen grupe Nine Inch Nails, Reznor je sa Rosom osvojio Oskara 2011. za muziku koju su radili za film “The Social Network”: Od tad su postali najtraženiji filmski kompozitori u industriji, a osim “Watchmena” ove godine su radili na filmovima “Soul” i “The Woman in the Window” koji se uskoro očekuju u bioskopima. Najveće iznenađenje kad je u pitanju ova serija je nedavno priznanje Lindelofa da je serija koncipirana tako da će imati samo jednu sezonu. On je u skorašnjem intervjuu za “Deadline Hollywood” otkrio da je to bio plan od početka i kazao da nema namjeru da radi na seriji u slučaju da se ona produži.

“Ideja je bila da nova adaptacija bude samodovoljna kao i originalnih 12 izdanja stripa. Željeli smo da gledaoci na kraju imaju utisak da je priča kompletirana, da riješimo esencijalne misterije koje su predstavljene u seriji”, objasnio je reditelj. Tako će prema najavama jedina sezona “Watchmena” imati devet epizoda, koje će se emitovati od 20. oktobra do 15. decembra.

Fanovi originalnog stripa Alana Mora znaju da su u radnju bile uključene tada ključne političke figure kao što su Ričard Nikson, Ronald Regan, Mihail Gorbačov i drugi, a sada će stvari biti prilagođene aktuelnoj političkoj situaciji. Prema riječima Lindelofa, radnja serije će reflektovati današnje stanje u glubalnoj politici, pa će Donald Tramp, Teresa Mej, Vladimir Putin i drugi svjetski lideri imati pozadinski uticaj na dešavanja i centralne teme u “Watchmenu”. Ovo uklljučuje i desničarsku grupaciju Sedma konjica, sljedbenike jednog od omiljenih likova iz originalnog stripa - Roršaha, za koje smo u trejleru vidjeli da ubijaju policajce.

Bonus video: