Želim da zadivim gledaoce kada to ne očekuju

Brigita Antoni, jedan od finalista nagrade “Milčik”, govori za “Vijesti”
1391 pregleda 0 komentar(a)
Brigita Antoni, Foto: Privatna arhiva
Brigita Antoni, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska umjetnica Brigita Antoni jedna je od četvoro finalista ovogodišnje nagrade Milčik Young Visual Artist Award 2019 Instituta za savremenu umjetnost Crne Gore. Ona će se, na kolektivnoj izložbi finalista 6. decembra, predstaviti radom koji priprema već dvije godine.

“Rad koji ću predstaviti na izložbi MIlčik nagrade je kontinuirani proces od prije dvije godine koji je aktuelan i u ovom slučaju, tako da iako za ovu priliku radim novi rad nastavljam sličan vizuelni prikaz kao i u nekim prethodnim izložbama”, kaže ona za “Vijesti”. Antoni ističe da je u svom stvaralaštvu posebno zainteresovana za opsjednutost ljudi samima sobom, pa u skladu sa tim i kreira rad. “Interesuje me naša kolektivna opsjednutost samima sobom - percepcija našeg identiteta kroz vrijeme. Poetika mog dosadašnjeg rada vezana je za interakciju svjesnog i nesvjesnog, za način na koji se sjećanje i osećanja filtriraju u percepciju. Pokušaj da razumijem i analiziram podsvijest privukao me ka mističnosti, preispitivanju i intrizi, kao i to kako se ispoljava u našoj svijesti”, rekla je Antoni. Ona ističe da je uzbuđena zbog toga što se našla među finalistima Milčik nagrade, jer smatra da je “postojanje ove nagrade trenutno važan i bitan pokretač za mlade umjetnike” i dodaje da se nada da će u budućnosti biti sve više sličnih projekata. Na pitanje da li je zahtjevno stvoriti rad namijenjen konkursu poput ovoga, ona odgovara da je poseban izazov stvaranje nekog djela zbog vremenskog okvira koji je konkursom zadat - jer treba brzo reagovati, a rad stvoriti konkretno.

Instalacija staklenih boca “Magijske vode
Instalacija staklenih boca “Magijske vode(Foto: Mireille Besnard)

“U ovom slučaju jedini izazov je možda nedostatak vremena, što znači da treba brzo da se reaguje i smisli najpraktičniji način da se predstavi rad, a opet da on bude konkretan i jasan. Ali, svakako u ovom slučaju možda to i nije veliki problem jer su prvenstveno važnije ideja i tema”, priča ona i obrazlaže kakva ideja nju vodi: “Privlači me ideja da napravim ili pronađem predmete za transformaciju u apstraktne događaje, koji angažuju posmatrača i fizički i mentalno, pozivajući na interakciju i evocirajući arhetipove. Želim da stvorim mogućnost da zadivim gledaoce, u trenucima kada to ne očekuju, na mjestima gdje to ne očekuju, neočekivano im vraćajući djelić sebe za koji nisu ni znali da je izgubljen”, poručuje ona.

Brigita Antoni (1987) je završila diplomske (2010. godine) i postdiplomske studije (2011) grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, dobivši nagradu za slobodni crtež. Boravila je na umjetničkim rezidencijama u Crnoj Gori i inostranstvu. Samostalno i kolektivno je izlagala više puta u Crnoj Gori i inostranstvu. Takođe je bila učesnik internacionalnog edukativnog programa “Ljetnja škola kao škola” u Prištini, i to na kursevima Borisa Budena “In the museum of history” (2017) i Žulijet Arande “Meeting the Universe Halfway” (2018). Njeni dosadašnji radovi vezani su za serije “Mjesec je vlažan i divalj” koja je predstavljena ove godine, a u pitanju je akrilik na platnu, dimenzija 100x80 i 60x40 centimetara, posuda sa muškim čarapama; “Magijske vode”, 2018. godine - digitalni print 100x70, a u pitanju su staklene boce, elementi iz prirode i “Roads” iz 2017. godine - digitalni print 200x100 centimetara - prirodni kamen. Pored Antoni, finalisti nagrade Milčik YVAA 2019 su i Jovana Vujanović, Teodora Nikčević i Ivan Šuković, a prema odluci žirija koji su činili: istoričarka umjetnosti Svetlana Racanović, slovenački umjetnik Miran Mohar, crnogorski umjetnik i prvi dobitnik nagrade Milčik 2017 Siniša Radulović i kuratorka Vera List centra za umjetnost i politiku Njujork Eriola Pira.

Sjećanje i zaborav idu zajedno

Brigita Antoni kaže da u svojim radovima često koristi metaforu crne rupe koja za nju predstavlja nultu tačku i “ništavilo u koje se sjećanje pretvara nakon što ga proguta konačni zaborav”. Ona dalje objašnjava svoju umjetničku praksu i to što je posebno interesuje: “Sjećanje je važan dio našeg identiteta, i tema velikog djela mojih radova - mehanizam pamćenja, način na koji gubi fokus i konačno potpuno nestaje u vremenu, i ukazuje na prolaznost. Koliko god nam je sjećanje važno, ne možemo bez zaboravljanja. Metafora crne rupe koju često koristim u svojim radovima predstavlja nultu tačku, ništavilo u koje se sjećanje pretvara nakon što ga proguta konačni zaborav. Zanima me zaborav kao tačka u kojoj se fragmenti sjećanja opiru svim pokušajima sakupljanja, beskrajno se povlačeći. Vizualno se predstavlja kroz crne površine, pomračenja, slike puteva koji prolaze i atmosferu nabijenu odsustvom”, navodi ona.

Dobitnik nagrade biće izabran 6. decembra na zajedničkoj izložbi

Finalisti nagrade predstaviće se neizlaganim radom na kolektivnoj izložbi 6. decembra u Fondaciji Petrović Njegoš u Podgorici, a pobjednik/ca će biti izabran/a i proglašen/a na otvaranju izložbe. Žiri će o tome odlučivati na osnovu biografije finalista, izloženog rada, razgovora sa umjetnicama i sveukupnog umjetničkog djelovanja.

Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, drugi put dodjeljuje nagradu Milčik koja pokriva dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu pobjednika, po povratku u Crnu Goru. Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića. Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova.

Bonus video: