Amerika igra na Ursulu fon der Lajen - Vijesti.me
EVROPA KOD KUĆE I VANI

Amerika igra na Ursulu fon der Lajen

Trgovina, sankcije, pitanje Irana… To su trzavice između Evropske unije i SAD. U Vašingtonu ne kriju da nade polažu u dolazeće rukovodstvo EU koje predvodi bivša njemačka ministarka odbrane. Da li će to nešto donijeti?

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen (Foto: Reuters)

Gordon Sondlend je prije samo godinu dana bio optimista da će se odnosi Evropske unije i Sjedinjenih Država poboljšati. Ali u tih godinu dana je optimizam splasnuo. Taj američki ambasador pri EU je u julu prošle godine stigao u Brisel, vjerujući da će tamo direktni stil Trampove administracije naići na odobravanje.

„Naši odnosi su upali u ćorsokak na više frontova, pitanju trgovine i drugim pitanjima, što je rezultiralo mnogim neprijatnim razgovorima“, rekao je Sondlend.

Novi početak?

Nedavno je dva dana u Briselu proveo američki državni sekretar Majk Pompeo. U Brisel ga je praktično dopratio tvit njegovog šefa Donalda Trampa koji je ismijavao sve one koji savjetuju SAD da se zajedno sa EU suprotstavi trgovinskim praksama Kine. „Zapamtite, EU & drugi nas tretiraju VEOMA nefer po pitanju trgovine“, napisao je Tramp i dodao: „To će se promijeniti“.

Prvi novembar će biti jedan od ključnih datuma za prekoatlantske odnose, objašnjava Sondlend, jer tada zvanično na funkciju stupa Ursula fon der Lajen kao nova šefica Evropske komisije. U Vašingtonu se nadaju da bi to mogao da bude novi početak.

Sondlend opisuje doskorašnju njemačku ministarku odbrane kao i druge nove važne čelnike EU kao ljude koji su „manje zabavljeni dizanjem prašine oko taktike, a više spremni da rade zajedno sa Sjedinjenim Državama kako bi došli do ishoda povoljnog za obje strane“ - recimo po pitanju Kine, Irana, Bliskog istoka, kaže američki ambasador.

No diplomata naglašava da koncentracija na dolazeće rukovodstvo u Briselu ne znači manjak poštovanja prema dosadašnjim liderima. „Imali smo neke sjajne uspjehe na raznim poljima, ali i takođe želimo da prevaziđemo zastoje“, rekao je. „Ponekad je način da se zastoji razbiju taj da se promijene igrači na terenu.“

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva nema ništa protiv. „Sasvim je prirodno da, pri promjeni rukovodstva, uvijek pokušavaš da uspostaviš veze sa novim rukovodstvom“, rekla je ona. „To vidim kao potez da se obezbijedi podrška za važne odnose koje gajimo.“

„To nije pametna diplomatija“

Ali ne slažu se svi sa takvim ocjenama. „Ovo je vrhunac nepristojnosti“, rekla je Evelin Farkas, bivša zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu u Obaminoj administraciji. „To nije pametna diplomatija. Sa tim ljudima treba sarađivati, a najbrži način da ih otuđite od sebe je upravo ovaj“, rekla je Farkas koja je sada analitičarka u Njemačkom maršalovom fondu.

Ona je uvjerena da će čak i oko pitanja atomskog sporazuma sa Iranom - gdje su Evropljani i Amerikanci imali sasvim suprotstavljene stavove - biti nekog napretka, ali samo ako Tramp popusti. Prema njenom mišljenju, američkom predsjedniku trebaju poeni i u Briselu i među američkim biračima. „Nema drugog načina osim da se aktuelni atomski sporazum ’poboljša’ i da onda nosi Trampov potpis“, kaže Farkas.

Vjeruje da bi SAD i EU mogli da se saglase da sporazum sa Teheranom treba produžiti, proširiti zabranu i na balističke rakete te zatražiti od iranskog rukovodstva napore da se okonča rat u Siriji.

Nasuprot tome, Suzi Denison iz Evropskog savjeta za međunarodne odnose vjeruje da će se SAD i EU prije zbližiti na pitanju odnosa prema Kini, uprkos Trampovom tvitu.

I ona vidi problem u američkom pristupu dolazećem rukovodstvu EU. „Građenje odnosa iza zatvorenih vrata sa administracijom koja je veoma nepopularna u Evropi liči na biriokratsku EU koja nastavlja u istom smjeru“, kaže Denison. „Ne izgleda veoma dobro po čitav taj imidž Evrope koja je navodno čula glas naroda.“

(Deutsche Welle)


Najčitanije iz sekcije Kolumne