Dugovi ogromni, a dijele se trinaeste plate - Vijesti.me
STAV

Dugovi ogromni, a dijele se trinaeste plate

Zakonom je bilo jasno kazano da se penzije usklađuju s platama i povećavaju dva puta godišnje, pa se to izigralo

Siromaštvo (Ilustracija)
Siromaštvo (Ilustracija) (Foto: Shutterstock)

I ptice na grani već su uočile da skoro dvije trećine penzionera ove države živi ispod ili na granici izdržljivosti, a ova birokratska i kapitalistička vlast i partijski poslanici kao da su pali s Marsa pa ih to i ne dotiče. A zašto i bi kada su im sefovi i buđelari puni. Ako neko nekad od ovih gore i pomene penzionere to učine više forme radi ili pred same izbore kad im treba njihova podrška, što je i žalosno i licemjerno.

Podatak da smo sve više zemlja penzionerska a sve manje proleterska, odnosno sa oko 140.000 penzionera ili najviše u Evropi u odnosu na broj stanovnika i da je njih oko dvije trećine sa penzijom od 124 eura ili nešto više, dovoljno govori zbog čega je sve to tako, odnosno kakva nam je privreda, ekonomija i proizvodnja, a to je uslov svih uslova za brži društveni razvoj i bolji standard svih građana, a ne samo birokratije.

Zakonom je bilo jasno kazano da se penzije usklađuju s platama i povećavaju dva puta godišnje, pa se to izigralo. Ako su i povećavane jednom godišnje, to je činjeno više simbolično u procentima od 0,99 odsto pa do 2 procenta. Zašto toliko malo, kad vlast kaže da imamo rast ekonomije i drugih parametara, i tako dalje, i tako dalje! I na kraju: ako su kontejneri za smeće i narodne kuhinje postale spas za neke siromašne građane i penzionere, odnosno pokazatelj privrednog razvoja i boljeg standarda naših građana, onda smo kao društvo dotakli dno i treba da se zapitamo: da li nam je takvim kakvi smo još mjesto u društvu naprednih i civilizovanih zemalja.

Ono što ne možemo da preskočimo je da ne postavimo sljedeće pitanje ovoj vlasti i partijskim poslanicima: ko plaća ovolike skupe igranke dokonih po Crnoj Gori i od čijeg se to novca sve finansira. Ako je to u nekoj privatnoj režiji i da prihvatimo; njihove pare i njihova zabava, ali ako je to finansirano od novca svih građana Crne Gore - poreskih obveznika, to nije baš mala cifra nego sve zajedno čini oko pola miliona eura. Onda je to za svaku osudu i odgovornost jer prosipanje narodnog novca tamo đe nije neophodno, a na drugoj strani ga nemati za sirotinju i one koji nemaju ni za pristojni ručak ili lijek je više nego upitno.

Neka ova vlast i partijski poslanici pojasne ovom narodu: odakle državnim institucijama i kompanijama pravo da dijele viškove ili trinaeste plate zaposlenima, a isti imaju visoka primanja za crnogorske prilike, dok država grca u dugovima i kaže da nema novca za povećanje najmanjih primanja građana ili penzija. Zar sve ovo nije za preispitivanje onih koji bi po prirodi svoga posla trebali da štite interese svih građana u ovoj državi, a ne samo birokratije na vlasti.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Kolumne