Ivica Stanković - punoljetan, odrastao i kako bi mi rekli - svoj čovjek - Vijesti.me
PRAVILA BORDELA (59)

Ivica Stanković - punoljetan, odrastao i kako bi mi rekli - svoj čovjek

Zajedno sa titulom VDT, a nakon što je nezavisna komisija Saobraćajne policije utvrdila da je Stanković Ivica, otac malog Alekse, punoljetan, odrastao i što bi mi rekli svoj čovjek - njemu je dodijeljen impresivan vozni i ljudski park

Stanković
Stanković (Foto: Boris Pejović)

Sada nema sumnje da je gazda Milo odabrao najboljeg kada je prije par godina podržao izbor VDT po novim, venecijanskim pravilima. Dakle, tri petine poslanika, što je nesumnjivo više od jedne polovine, glasalo je za Ivicu Stankovića. Punoljetan, odrastao, što bi mi rekli - svoj čovjek. To istina VDT kaže za svog sina Aleksu ali nema ni udaljene sumnje da isto misli i za sebe. Zato je ubjedljivoj većini poslanika, predvođenih Rankom našim Krivokapićem, bilo lako da namaknu tri petine za Ivicu. I da puste bijeli dim iz zgrade Skupštine koji se vidio čak do Venecije.

Tako je Stanković postao VDT, a Crna Gora pravna država. A svi znamo šta smo imali koliko juče. To jest prije pet godina. Šušovića, Ranku, Đinu i sve ove ostale koji su sada napravili dramatičan obrt. I od privatne države doveli nas do evropskih standarda, kako mi kažemo a oni iz Brisela ponavljaju. Otuda u Montenegru nema više nedodirljivih, zvali se oni Brano, Milo ili Aco. Anu ne pominjemo, jer ona je žena, a kako to Ivica i mi kažemo - nije čojski udariti na sestru. Zato je Duško i žrtvovan kao vođa krimi grupe. Muško je nema šta, a ima ga, što bi mi rekli a sa čim se slaže i Ivica.

Zajedno sa titulom VDT, a nakon što je nezavisna komisija Saobraćajne policije utvrdila da je Stanković Ivica, otac malog Alekse, punoljetan, odrastao i što bi mi rekli svoj čovjek - njemu je dodijeljen impresivan vozni i ljudski park. U stvari, za vozila se kaže park, a ljudski su resursi. Desetak tjelohranitelja i troje kola, jedno naprijed a jedno pozadi, sa sve rotacijama i Draginjom na zadnjem sjedištu. Malo li je.

Ivicu su dok nije postao punoljetan, odrastao i što bi mi rekli svoj čovjek - drugari iz kvarta zvali Žorž. Bio je bilder, mogao je deset jaja živih svako jutro da otrese i 100 sklekova da odradi, po čemu je ličio na svog prezimenjaka, tadašnju boksersku i beogradsku legendu Žorža Stankovića. Imao je, kaže njegov drug Zoran Kumin, muda. A onda je ušao u sistem. I danas vidimo šta je ostalo od Ivice. Samo godine. Jedino je, dakle, punoljetan. Za ostalo, što bi mi rekli, daće Bog.

Ali, sve je to VDT Stanković kompenzovao izborom Specijalnog. Kada je došao kod Mila da traži amin, i pomenuo Katnić Milivoja, Al Paćino, sin od Vita Korleonea, samo je rekao - bravo ti ga, Ivice. Punoljetan, odrastao, što bi mi iz Splendida rekli, svoj čovjek.

Za svaki slučaj, a po ugledu na svoju snahu Gabrijelu Đukanović, Milo se za potvrdu ovakvog stava obratio ostroškom tajnovidcu: “Dragi moj sveti Vasilije, piše mu Milo. Nude mi jednog čoeka iz Katunske nahije, punoljetan, odrastao, tajnovidac kako vi sveti kažete, i nadasve svoj čoek. Neodlučan sam dok ne čujem tebe, dragi sveti Vasilije. Pošalji mi signal: ako si ZA pusti mi bol na desnu stranu, pod plećku; ako si PROTIV opuči mi bruh; ako je NERIJEŠENO neka opet krenu Ukrštene riječi, makar se ugasila Živa istina”, zaključi Milo na kraju pisma Svecu.

I nije dugo čekao signal od Vasilija, slava mu i milost. Treći dan, tačno u podne, fisnu Šefa ispod rebara, po desnoj strani, toliko čak da od bola ispusti nekontrolisano - Di Kej. Roćen koji je i tog dana besplatno savjetovao predsjednika streknu i priskoči sa čašom vode, ali Šef odmahnu rukom da ne treba. I da je sve pod kontrolom. “To je od Svetog Vasilija, a ne od upale pluća”, reče Šef. Iako Milanu nije ništa bilo jasno, klimnu glavom. I tako obojica, a posebno Milo, prihvatiše da je Murinjo pravi izbor za Specijalnog. A Di Kej za prijatelja. Za Milivoja nije trebalo onih tri petine botova u Skupštini, jer da jeste Ranko i Andrija bi bez problema i za njega namakli bar toliko. Dim nije puštan jer Veneciju to nije zanimalo, a i trebalo je sačuvati čist i uredan dimnjak na Tužilaštvu. Bar nešto da je u njemu čisto, kako mi i Ivica kažemo. Jer da je tada pušten dim za Specijalnog, kako bi prije mjesec kroz njega ušao Migo?! A da mu obraz ne pocrni. I odijelo koje je sigurno trgovao kod Srećka i Roćena. U Muri, a ne kod Bossa, jer u našoj pravnoj državi, kako bi mi rekli, a sa tim se slaže i VDT, svi moraju znati svoje mjesto. Ne može, recimo, Migo u Dubai i Sen Trope iako mu je Duško školski drug. To je za Mila i glavnog menadžera KAP-a. Da me ne čuje Milivoje. Inače će odmah tamo poslati Specijalni tim. Uostalom, što bi Migo išao na sok od lubenice u Sen Trope kada Zeta pliva u watermelonima. I pipunima. Ili što bi se oblačio u Brionima, nosio Breget od 106 hiljada, kada ima Muru, a sat mu ionako više ne treba. Osim da ga podsjeća koliko sporo vrijeme prolazi u Spužu. Samo zato što ga je Specijalni ubijedio da prizna kako one dvije koverte nije odnio šefu, kao što jeste, već da se pravi mrtav, i kao punoljetan, odrastao i svoj čovjek izjavi da tih 97.500 imaju veze sa Milom koliko i sestra visokog zvaničnika iz američkih papira sa premijerom. Dakle, udaljena sumnja. Kao odavde do Dubajia.

Međutim, ako Ivica nije uspio, jeste sin Aleksa. Za njega čak i Ivica tvrdi da je punoljetan, odrastao, što bi mi rekli svoj čovjek. Ko to bolje zna nego roditelj. Jer samo takvo zlatno dijete pristaje na samo dva tjelohranitelja i dva automobila. Nema elektranu, ne ide za Las Vegas, što bi rekao Di Kej, nije ni zakupac neke manje plaže na našoj obali, čak ne postoje indicije da je zaposlen. I to sada kada je stopa nezaposlenosti u istorijskom padu. Kao i računi za struju. To što Stanković junior prođe policijsku kontrolu bez zaustavljanja, ili ih pozdravi čuvenim “znate li vi čiji sam ja sin”, a onda provede noć na Top Hilu sa ostalom zlatnom mladeži vrha DPS i organizovanog kriminala - kakve veze to ima sa Tužilaštvom. Jednostavno, kako bi mi rekli a Ivica naglasio, takvo ponašanje sina Alekse ne odražava ponašanje VDT! A još manje SDT. Jer Tužilaštvo nije željoteka da bi bilo ko, makar i Aleksa, mogao Miga uvesti kod Specijalnog kroz ulaz Ministartsva pravde a ne kroz dimnjak. Iako Aleksa smatra da je Migo the best man. Jer samo punoljetan i odrastao, što bi Ivica rekao svoj čovjek, kao Migo, može prihvatiti da prećuti kako je one dvije koverte ponio Šefu, iako svi znamo da jeste, ali se, kao Specijalni, pravimo mrtvi. U pravu je, dakle, Ivica. Tužilaštvo nije željoteka. Ali što bi mi rekli, više liči na kviskoteku. Bravo ti ga, Aleksa.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Kolumne