Kako ih nije sram? - Vijesti.me
NEKO DRUGI

Kako ih nije sram?

Ma pajki ta sorta kao bebica pod žutim mjesecom

Andrej Plenković
Andrej Plenković (Foto: Beta)

Kako ove gore nije sram - odjednom ispali jutros prodavačica u mom malom kvartovskom dućanu dok plaćam jogurt i kruh. Jasno je o kome govori i prije druge rečenice u koju umeće Plenkovića, Vladu, ministre i vlast. Same smo pa joj kletve lete iz usta bez straha da će je čuti još netko.

- Gadovi pokvareni, samo trpaju milijune u svoje kapute dok ovaj narod skapava. A nigdje ni sudstva, ni policije da ih pohapsi. Vidi ovog Kuščevića, ovog Marića, ovu Žalacku! Ma kako se svi skupa ujutro pogledaju u ogledalo?

- Vi sve to pratite? - upitam ja da pokažem kako sudjelujem pa da mogu reći doviđenja i izaći kroz vrata.

- Pratim. Da. Moram pratiti kako propadamo. Da sutra znam reći svojoj djeci da se tornjaju odavde čim budu mogli. Kad već ja nisam.

Pozdravimo se. U autu vijesti javljaju da se upravo odvija opsežna policijska akcija hapšenja više osoba za koje se vjeruje da su članovi zločinačke organizacije koja je počinila opasna kaznena djela. Vjerojatno je ovo čula i moja prodavačica, radio cijeli dan drnda i u njenom dućanu. I sigurno se opet pita je li ove kojima je policija stavila lisice bar sada sram.

Ali lopovsku klatež, draga moja susjedo, ne čine tako tankoćutna stvorenja i nemojte njih mjeriti prema sebi jer je to takorekuć nesuvislo. Da se stide onoga što rade, ne bi to radili.
Normalni ljudi paze na svoj obraz koliko god mogu. Ovi drugi obraza nemaju pa nemaju na što ni paziti. Zato operiraju mirno i s velikom lakoćom.

Jer kako, na primjer, itko sa zerom savjesti može biti protiv besplatnih trajektnih karata za kronično bolesnu djecu koja žive na otocima, a po više puta tjedno moraju na terapije na kopno?

Ali zastupnici HDZ-a Ivan Čelić, Željka Josić, Ivan Kirin, Vlatko Kopić i Ljubica Lukačić te Bernarda Topolko iz HNS-a svejedno su nekidan glasali protiv. Svi članovi vladajuće koalicije odbili su na saborskom odboru prijedlog da ova naša zajednica građana s nekom pišljivom budžetskom svotom financijski pomogne roditeljima zdravstveno hendikepirane otočke djece.

Pa ni Dadu Milinovića nije sram ugovoriti s Thompsonom 200.000 kuna iz budžeta za koncert u sirotinjskoj Lici i još se hvaliti kako mu je već snizio cijenu za sto tisuća.
Kao što ni velikom domoljubu Thompsonu evidentno nije neugodno kad traži 300.000 kuna za dva sata pjevanja na obljetnicu Oluje. I kad mu ne padne na pamet da možda taj dan ipak nastupi besplatno.

Dosadno je više nabrajati što sve nije bilo sram ni ministra Lovru Kuščevića, kao što ga ni poslije svega toga nije sram smijati se u lice javnosti, koja naivno misli da bi u njegovoj koži trebalo biti sram svakoga.

Zar netko stvarno vjeruje da je ministar državne imovine Goran Marić pocrvenio kao kuhana cikla i stao krkljati i mucati kad je sa svećenikom fra Željkom Tolićem u četiri oka uglavljivao da mu oni prodaju stan u Zagrebu, a on će njima - naravno s našim parama - obnoviti samostan?

Ma pajki ta sorta kao bebica pod žutim mjesecom. Inače joj takve ideje nikad ne bi ni sinule. Ili Tolušić kad je ono, pod lažnim imenom Roks, hvalio po internetu samoga sebe kao genijalnog župana? Ajoj.

U toj vrsti faune Debeloga Obraza nema znojenja ni treskavice oko takvih trivijalnosti. Savjest muči beznačajne stvorove, božje voleke, a ovima proradi gastritis samo ako u džep ne curi dovoljno para.

Gradonačelnici Bandić i Čehok i dalje su puni sebe i svoje veličine iako im se sudi za ozbiljan kriminal koji se, jasno, opet bazira na novcu. Djeluju li ta dvojica nekome kao da im je neugodno?

Kalmeta je lani prihvatio mjesto pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića. Nije se oko toga nelagodno nećkao budući da ima dvije optužnice. Kao ni Jandroković. Kao ni predsjednik HDZ-a Plenković koji tamo odlučuje o svemu.

Istoimenog premijera ne smiješ ni pitati za afere s pola ministara njegove vlade jer će on nabusito okrenuti ćurak naopako pa će ispasti da treba biti sram onoga koji pita, a nipošto i nikako njega. Eto tako vam stvari stoje, čestita ženo i radnice.

I ne zanosite se zabludama da će grizodušje izjesti ove krimose koje je danas pokupila policija kao što neće ni kastu koja oslobađa Kutlu, Gucića i Gavrilovića i piše im zastaru za ratno profiterstvo, ove koji mažnjavaju gdje stignu i njihove središnjice, a niti Šeksa koji smatra da su mediji sve ove kuće i nekretnine podmetnuli nevinim HDZ-ovim ministrima. Neće.

Pa kao da ne znate da sram može zapeći jedino tamo gdje ima i poštenja.

(telegram.hr)


Vidi sve komentare