Ne smije proći više ni dan bez rješenja - Vijesti.me
STAV

Ne smije proći više ni dan bez rješenja

Poseban problem čini ponašanje političara/ki koji u većini, reprezentacijom sebe ili političkih stranaka kojima pripadaju zloupotrebljavaju javni prostor u kojem ne daju konkretene odgovore o zadacima i radnjama koje će da preduzmu, već na osnovu bljutavog etosa, patrijarhalne logike i manipulacije iracionalnošću emocija uvode u politikanstvo i populizam preko tijela žena pred Skupštinom

Majke, protest
Majke, protest (Foto: Filip Roganović)

Protest majki pred skupštnom Crne Gore ulazi u dvadeset prvi dan, a štrajk glađu u deseti. Javnost u svom većem dijelu pokazuje visok stepen neosvješćenosti i iracionalne logike u kojoj su majke viđene odgovornim, a  ne  katastrofalna loše vođena ekonomska politika i pogrešna raspodjela finansija, neodgovorno ponašanje zakonodavne i izvrš ne  vlasti i institucija sistema od kojih se traži hitan odgovor jer se nalazimo usred vanredne situacije.

Negativan odnos dijela javnosti prema problemu koji je nastao izglasavanjem izmjena i dopuna zakona koji je regulisao status majki sa troje ili više djece, nastao je zbog neadekvatnog, neznavenog medijskog angažovanja. Kostantna upozorenja ženskih nevladinih organizacija povodom medijske reprezentacije bilo kojeg problema koji se tiče žena, naročito je pokazan u situaciji u kojoj se nalaze majke, tako da  ne  samo da izostaje empatija, već se povećavaju negativni i agresivni komentari. Složenosti situacije doprinose i konstante optužbe da su majke pred Skupštinom instruirane od strane političara opozicije ili makar jednog dijela opozicije.

Poseban problem čini ponašanje političara/ki koji u većini, reprezentacijom sebe ili političkih stranaka kojima pripadaju zloupotrebljavaju javni prostor u kojem  ne  daju konkretene odgovore o zadacima i radnjama koje će da preduzmu, već na osnovu bljutavog etosa, patrijarhalne logike i manipulacije iracionalnošću emocija uvode u politikanstvo i populizam preko tijela žena pred Skupštinom. Glas razuma aktivistkinje Ljupke Kovačević, koja od prvog dana protesta i štrajka glađu solidarno uz majke učestvuje u njihovoj borbi, politički potpuno jasan na preksinoćnjem skupu, ostao je prećutan i isječen, izbačen iz javnog diskursa. Ono što nije preneseno putem sredstava javnog informisanje je da je ona je pozvala političare/ke da se uozbilje, konotirala opasnost koju donosi neozbiljnost takvog javnog govora i pozvala vlast da riješi problem kako bi žene prekinule ugrožavanje vlastitih života, konačno dovele do rasterećenja članova porodica i prijatelja žena koje štrajkuju i riješili krizu u kojoj se nalazi zajednica izostankom adekvatnog odgovora.

Nesposobnost i inat koji institucije vlasti pokazuju permanentno ugrožava živote žena pred Skupštinom, ugrožava mir u ovoj zemlji.  Ne   smije   proći više ni dan bez rješenja. Nema forme koja može da pravda aroganciju i visok stepen indolentnosti koju pokazuju oglušujući se o zahtjev majki - stečeno pravo  ne   smije  biti ukinuto, povlačenjem zakona o izmjenama naknada za majke dvoje i više djece i kriza je riješena. Uradite to smjesta!


Najčitanije iz sekcije Kolumne