STAV NOVINARA

Sitnije, Cile, sitnije!

Kada neko kao organizator dočeka Nove godine na otvorenom, pljucne nekoliko desetina tisuća eurića poreskih obveznika za honorar “jedne estradne zvijezde iz Srbije”, red je i da se za te pare makar slika sa predmetom svog obožavanja i uglazbljenjem vlastitog muzičkog i kulturološkog alterega

Sa zvijezdom novogodišnje zabave na otvorenom
Sa zvijezdom novogodišnje zabave na otvorenom

Grijeh na moju dušu - u prvi mah kad sam vidio fotografiju poslatu prvog dana Nove godine iz press službe Opštine Tivat, pomislih da je moj gradonačelnik primio Keitha Richardsa koji se sigurno, zatekao u Tivtu na kakvom privatnom novogodišnjem partiju sa dosta alkohola, opijata i dobre muzike recimo, u Regentu ili The Chedi-ju na Luštici.

Avaj! Osoba sa stajlingom legendarnog gitariste Rolling Stonesa, što ju je uz najviše lokalne počasti primio univerzitetski profesor dr Siniša Kusovac, ne bješe slavni i vječito pijani Keith, mada su on i tivatski gost otprilike vrsnici... Ne bješe to međutim, ni Grunf iz „Alana Forda“, niti pokojni Manfred von Richthoffen, Bog da mu dušu prosti, iako je ugledni gost nosio ogrtač, oficirsku šapku i pilotske naočare koje nije skidao čak ni u kabinetu gradonačelnika, pod zastavom i grbom da-e-vječne za čije nepoštovanje svim drugima prijeti (oh, tako patriotski) pržun.

„Vi ste simbol čitavih generacija, istovremeno i veoma svestrana ličnost, i pjevačka zvijezda i poslovna ali i porodična žena i trajete više od 30 godina,“ učtivo je misterioznoj, pokazalo se gošći, besjedio gradonačelnik, a prilježno zabilježila, prenijela i novinarima dojavila press služba dične nam Opštine Tivat. Pogledah bolje, prateći tekst i u njemu spoznadoh surovu istinu - moj je gradonačenik upriličio oficijelni prijem za - urbi et orbi - gđu Fahretu Jahić-Živojinović, širom Balkana poznatiju po njenom umjetničkom imenu Lepa Brena.

Što reći - kada neko kao organizator dočeka Nove godine na otvorenom, pljucne nekoliko desetina tisuća eurića poreskih obveznika za honorar “jedne estradne zvijezde iz Srbije”, red je i da se za te pare makar slika sa predmetom svog obožavanja i uglazbljenjem vlastitog muzičkog i kulturološkog alterega.

I to savršeno mogu da razumijem jer de gustibus non disputabant est. Ono što ne mogu da razumijem je da se institucija Predsjednika Opštine i to ne u bilo kojem, već gradu koji je (po zvaničnoj propagandi) oličenje uspjeha Crne Gore u privlačenju najelitnijih stranih investitora i izgradnji turističke destinacije koja svojom atraktivnošću i prefinjenošću, jelte, ugrožava i sam Monte Carlo, prima u zvanični počasni prijem srednjovječnu damu što je karijeru estradne zvijezde i slavu najseksepilnije folkerke ex-YU stekla stupidnim pjesmama, katastrofalnom muzikom i, svojevremeno, razgolićenošću.

Gledano iz mog ugla, kulturološka katastrofa vasionskih razmjera, pokazalo se, nešto je što narod Tivta i njegovi gosti u “reprizi najljuđe noći” upravo traže i žele. Nikad punije Pine na koje igla nije mogla da padne, pjevalo je u glas sa Brenom, ugostitelji zadovoljno trljali ruke (dok im oko 2 ujutro Komunalna policija nije bukvalno rastjerala sve goste iz lokala), a ispod jarbola jedrenjaka “Jadran” i par stotina miliona vrijednih megajahti vezanih na obližnjem mulu 1 Porto Montenegra razlivali su se čuveni ritmovi i nezaboravni stihovi Breninog evergreena “Kraj Morave disco club, ajmo mala u diskać…” Potpuno logično i nadasve kompatibilno, taman kao i činjenica da sa ovakvim ekonomskim, pravnim i moralno-vaspitnim rezultatima koje postiže već 30 godina, DPS redovno pobjeđuje na svim izborima u Crnoj Gori. Ipak, strateški strani partneri Vlade i Opštine Tivat ne bjehu baš zadovoljni, uprkos tome što je dio njih moj velikodušni gradonačelnik prije par mjeseci kalendao sa par miliončića eura građana Tivta…

Koliko sam čuo, predsjednik Borda direktora Porto Montenegra i jedan od direktora Investment Corporation of Dubai, šeik Mohamed al-Šajbani, zaprijetio je Turističkoj organizaciji Tivta prestankom plaćanja članskog doprinosa od strane Porta. Ne zbog izbora glavna zvijezde novogodišnjeg tivatskog programa nekompatibilnog sa strategijom razvoja Tivta kao elitne, internacionalne turističke destinacije, već zbog toga što Brena čiji je Al Šajbani veliki i poznati poklonik, nije na Pinama na bis otpjevala onu njenu što njega u srce uvijek takne: “Ej, šeki, šeki, tako ti Alaha, dovešću te šeki, do prosjačkog štapa!”

Primjedbe su imali i egipatski Švajcarci sa Luštice, iz Orascoma koji su se bili baš naoštrili da se totalno na Pinima otkače uz legendarnu poruku Brenine “Dame iz Londona”: “Kaže meni - lane moje, opanke ti lepo stoje, haljine ti tanke kò u varošanke!

Što tek reći o rezignaciji Kataraca iz Qatari Diara koji nisu čuli njihovu omiljenu skladbu by Brena “Udri, udri, udri Mujo, udri Mujo u tarabe, oooj!” Da li rezervisanost budućih koncesionara aerodroma Tivat iz VINCI-ja ili TAV-a spram ultrahita uz koji je 1. januara na Pinima, uživao tivatski gradonačelnik - “Sitnije, Cile, sitnije, pokaži mi najbitnije!” razumjeti kao njihovo nezadovoljstvo poslovnim ambijentom u Tivtu jer im je tako nagoviješteno da im Kusovac neće, kao Portu, oprostiti skoro 6 miliona eura komunalija, već nešto manji iznos?Stoga, imajući u vidu ugled i značaj koji inače blagorodni, a ovim dešavanjima u novogodišnjem programu razočarani strateški strani partneri imaju kod njegovog šefa partije - Mila Đukanovića, iskreno brinem za političku budućnost mog gradonačelnika Siniše Kusovca-bekrije što lumpuje uz Lepu Brenu, a ne pozva u Tivat, npr. Jami.

Bum, Cile, bum-ma, nek ti srce kucne u šaš, pa (polako) na drum!


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Kolumne