Preminuo pjesnik Milika Pavlović

Tokom više od šest decenija duge stvaralačke karijere Pavlović je objavio trinaest zbirki poezije i više knjiga raznorodne publicistike
2315 pregleda 0 komentar(a)
Pavlović, Foto: Facebook/Koča Pavlović
Pavlović, Foto: Facebook/Koča Pavlović
Ažurirano: 16.12.2018. 12:13h

U Podgorici je preminuo pjesnik i publicista Milika Pavlović, jedan od najznačajnijih crnogorskih poetskih stvaralaca čija je poezija prevođena na brojne jezike.

Pavlović je bio dobitnik Trinaestojulske nagrade, nosilac jednog broja stranih i domaćih odlikovanja i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Tokom više od šest decenija duge stvaralačke karijere Pavlović je objavio trinaest zbirki poezije i više knjiga raznorodne publicistike.

Na početku građanskog rata u SFRJ Pavlović je sa grupom crnogorskih intelektualaca formirao organizaciju pod imenom Javnost protiv fašizma - građanski pokret otpora koja se snažno suprotstavila ratnoj politici 90-ih.

Pavlović je rođen u selu Pasji Nugo pod Durmitorom 1933. godine, Gimnaziju je pohađao u Pljevljima a svjetsku književnost studirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Najduži period svog profesionalnog rada Pavlović je proveo kao novinar i urednik u tada jedinom dnevnom listu “Pobjeda”, a sedamdesetih godina prošlog vijeka Pavlović je bio biran za poslanika Narodne skupštine NRCG.

Bio je pokretač i urednik značajnog broja časopisa u Crnoj Gori i regionu, i jedan je od osnivača časopisa “Almanah”.

Čitavog svog života pisao je poeziju.

Urednik prve Pavlovićeve zbirke “Vreteno vremena”, pjesnik Vasko Popa, njegovu je poeziju ocjenjivao kao “kvalitetno i stilski atipičnu pojavu za crnogorsku scenu”, predviđajući da će značajno uticati na cjelokupno poetsko stvaralaštvo u Crnoj Gori.

Za poslednju objavljenu zbirku poezije “Krila u kavezu” (Sankt Petersburg, Rusija, 2017) Milika Pavlović je odlikovan ruskim državnim ordenom “Zlatna poezija”.

Bonus video: