Mali pirat - bajka za sve od 7 do 77

597 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Višeminutni aplauz, ovacije, razdragani osmijesi i odlična atmosfera u publici ispratili su premijeru nove pozorišne predstave „Mali pirat“ u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta iz Podgorice, a koja je u četvrtak premijerno izvedena u Tivtu, dok će publika u Podgorici moći da pogleda komad u četvrtak u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”.

Novi komad utemeljen na motivima romana za djecu „Mali pirat“ - nezaobilazne školske lektire u Jugoslaviji, autora jednog od najboljih naših pisaca za djecu, Tivćanina Anta Stančića, u pozorišni komad pretočili su dramaturškinja Aleksandra Govacki i reditelj Milan Karadžić. Rezultat njihovog rada je 80-minutna vedra predstava, prava teatarska „bajka za sve od 7 do 77 godina“ u kojoj jednako mogu uživati i djeca i odrasli - ovi drugi u slučaju da ne očekuju preveliku dubinu, skrivene poruke i višeznačnost u tekstu i rediteljevom pristupu.

Mali piratIz predstave

No, od jednog predloška koji je u osnovi književnost za djecu i mlade, teško da se može pretendovati na stvaranje nečega što će publiku emotivno „razdrmati“ ili navesti na preispitivanje i drugačije sagledavanje života u kojem živimo. Misija „Malog pirata“ to svakako i nije, već da nepretenciozno zabavi i animira publiku, u čemu komad Milana Karadžića nije omanuo. Rediteljev pristup da roman, odnosno modifikovani tekst Aleksandre Glovacki u kojem su zbog dramaturških potreba, ubačeni i neki novi likovi kojih nema u originalnom Staničićevom djelu, postavi kao mjuzikl sa elementima komedije i melodrame, potpuno je odgovorio toj i takvoj misiji ove predstave - svojevrsnoj novoj inkarnaciji poznate Karadžićeve „Novele od ljubavi“ od prije dvadeset i kusur godina, koja je takođe bila rado gledana i dugo živjela na scenama u Crnoj Gori i regionu.

Bokeška priča o piratima, otetim djevojkama, lokalnim zavistima, junaštvu, ali i malograđanštini, smještena u 17. vijek, u „Malom piratu“ nosi za naše prilike, impozantno brojan anasambl od skoro 30 glumaca i statista - igrača i plesača koji su većinu vremena zajedno na sceni. Uz prikladnu muziku koju je komponovala Irena Popovič i vrlo detaljnu i na momente jako zahtjevnu koreografiju Nebojše Gromilića, ansambl stvara dinamičnu i poletnu, ali ne pretjerano „duboku“ teatarsku igru, dovoljnu da publiku dobro zabavi, često nasmije i oraspoloži gegovima, bez mnogo simbolike i skrivenih poruka.

Mali piratIz predstave

U svemu ovome reditelju i glumcima izuzetno pomažu efektno riješena scenografija Borisa Maksimovića, zaista vrhunski kostimi koje potpisuje Dragica Laušević i dinamičan dizajn svjetla Radomira Stamenkovića, a prostora u svemu se našlo i za nenametljiv, ali efektan svojevrsni omaž nedavno preminuloj velikoj glumici Mileni Dravić, u vidu jedne modifikovane, prepoznatljive replike koju izgovara lik što ga je Dravić tumačila u pozorišnom prvijencu Centra za kulturu Tivat - već kultnom „Bokeškom D-molu“, a koji za ovu priliku izgovara Dubravka Drakić.

U glumačkoj ekipi, uz Drakićevu odskočili su Jelena Đukić kao Blerta, Miloš Pejović kao glavni negativac - Ali Kosa, Branka Femić-Šćekić kao Stanka iKatarina Krek kao Bosiljka, dok je možda i ponajbolje svoju rolu odigrala mlada Marija Đurić kao sinjora Veronika. Goran Slavić je vrlo komičan kao nervozni Đuriša, a Pavle Popović u ulozi Ilka je još jednom pokazao zašto ga smatraju jednim od najboljih aktuelnih crnogorskih mladih glumaca. Pravo otkrovenje međutim, je mladi 17-godišnjak iz Kotora, Miloš Kašećlan kao mali pirat Miljan jer je ovaj dječak iz NVU Dramski studio „Prazan prostor“ iz Kotora ovdje pokazao naznake velikog talenta koga bi valjalo dalje oplemeniti i „izbrusiti“ školovanjem na akademiji. Inače, pored članova ovog studija, u predstavi nastupaju i djeca i članovi NVO Škola glume „Maska“ iz Herceg Novog, Škole glume Omladinskog kluba Tivat, Sportsko plesnog kluba „Bellissima“ Tivat i Folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora.

Mali piratIz predstave

Sve u svemu, Centar za kulturu Tivat je u „Malom piratu“ dobio kvalitetnu predstavu „za sve generacije“ kakvu do sada nije imao u svom repertoaru, i nakon prošlogodišnje prave katastrofe sa produciranjem bukvalno negledljive „Gorske drame“ Obrada Nenezića, vratio se na staze uspjeha. Koproducent - Gradsko pozorište iz Podgorice pokazalo je još jednom da u sinergiji sa tivatskim Centrom za kulturu može napraviti zanimljiv i uspješan komad, a koliko su postigli u svojoj namjeri da na „daskama koje život znače“ kroz ovaj tekst, nastave inscenaciju onoga što nazivaju „Crnogorskim klasicima za djecu“, podgorička publika imaće priliku da procijeni već 27. decembra kada će „Mali pirat“ biti premijerno odigran u KIC-u „Budo Tomović“.

Bonus video: