LAGARIJE - čas o surogatu

342 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Kulturni centar “Nikola Đurković”
Scena iz predstave, Foto: Kulturni centar “Nikola Đurković”

LAGARIJE - čas o surogatu-premijerno je izveden preksinoć na Velikoj sceni Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor. Ovaj multimedijalni performans rađen je prema motivima animiranog filma “Surogat” Dušana Vukotića, a namijenjen je djeci uzrasta od 10 godina.

Vukotićev crtani film iz 1961. godine kao da je predvidio vrijeme u kojem se gubi granica između stvarnosti i virtuelnog surogata za stvarnost. To je remek-djelo o otuđenosti našeg opstanka i samouništavajuće bezosjećajnosti našeg života. Prokletstvo potrošačkog društva čiji je najbarokniji dio pohlepa, “uslikano” je u duhovitoj priči, jer čovjek zaista može biti sve i ništa, ali pohlepa ne dozvoljava izbor pa on bira i jedno i drugo.

Danas surogat postaje norma po kojoj dišemo, jer smo zarobljenici društvenih mreža, a nikada nismo bili usamljeniji. U takvom svijetu odrastaju i žive i djeca. Prihvatajući da je i pozorišni izraz simulacija, ne želimo da se borimo protiv surogata, već da se borimo uprkos surogatu.

Vukotićev film služi kao osnova i inspiracija da se kroz multimedijalni performans posreduje ideja o kreaciji kao ultimativnom surogatu koji (ironično) donosi izbavljenje od surogata samog.

Autorski i izvođački tim čine: Mirko Radonjić - reditelj i vizeulni identitet, Nina Perović - kompozitor i Marija Backović - asistent reditelja. Predstava je koprodukcija Kulturnog centra “Nikola Đurković”, Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a u partnerstvu sa Dramskim studijom “Prazan prostor”, uz podršku Ministarstva kulture.

Bonus video: