Bešovićev film najbolji u domaćoj selekciji

Ovogodišnji, 13. AVI fest završen je dodjelom nagrada u više kategorija
448 pregleda 0 komentar(a)
Specijalno priznanje dobio i film “Živjeti život punim plućima”: Ekipa filma, Foto: AVI Fest
Specijalno priznanje dobio i film “Živjeti život punim plućima”: Ekipa filma, Foto: AVI Fest

Završne večeri festivala alternativnog filma i videa - AVI Fest, dodijeljene su nagrade za najbolje filmove u više selekcija. U domaćoj je najboljim proglašen “U šetnji po prašini” autora Mila Bešovića.

“Film je jednako poetičan i sociološko - politički angažovan. U toj dualnosti autor stvara impresivan kratki film”, istakao je žiri koji su činili predsjednik Kinokluba Zagreb Tomislav Šoban i prošlogodišnji pobjednik Darko Vučković, a koji su odluke donijeli zajedno sa glasovima publike.

Specijalno priznanje u domaćoj selekciji žiri je dodijelio kratkom filmu “Ogledalo” Milana Tatara zbog, ističu, jasne naracije filmskog jezika.

Najbolji film u selekciji Jugoslovenska video avijacija je “Mogu sam” Nikole Polića iz Srbije koji donosi “slojevit portret glavnog antijunaka”.

Iz filma Iz filma "Mogu sam" Nikole Polića

Specijalno priznanje u ovoj selekciji dodijeljeno je filmu “Gen Z Diary” Bojana Stojkova iz Makedonije. Žiri je opisao ovaj film kao miks inovativnih postupaka, u kratkoj formi, koji prikazuje stanje glavnog junaka.

Specijalno priznanje žiri je dodijelio i filmu “Živjeti punim plućima” autora Ambroz Nikača iz Crne Gore.

“Poletan duh glavnog junaka uspješno se prenosi putem ovog filma, motivišući gledaoce na više nivoa”, prenose organizatori.

Izabran je i najbolji film u inostranoj selekciji, i to ostvarenje Nikite Diakura iz Njemačke - “Ugly” koji donosi “impresivnu slojevitost fascinantne vizije svijeta u kojem živimo”.

Specijalno priznanje žiri je dodijelio i filmu “Kids of Chaos”Georgisa Rentisa iz Grčke, a film, opisano je, čarobnom koreografijom uz odličan ples dijeli radost gledaocima.

Ovogodišnja, 13. Smotra kratke video forme, AVI Fest, održan je u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u Podgorici, tokom proteklog vikenda. U okviru programa je prikazana i netakmičarska selekcija nazvana “Slavljenička projekcija Kinokluba Zagreb (1928 - 2018)”, u okviru koje je predstavljena duga tradicija zagrebačkog Kinokluba, a o kojem je govorio gost festivala, Tomislav Šoban.

Bonus video: