"Đilas postulira rješenje po kome će se tek otkriti Njegoševa veličina"

Svoje viđenje Đilasovog staralašrva, ižmeđu ostalihm dali su i akademik Siniša Jelušić, dr Mirko Jakovljević, Nevena Nenezić i književnik i izdavač Radomir Uljarević
665 pregleda 0 komentar(a)
Nenezić, Jakovljević, Jelušić, Foto: Dragana Šćepanović
Nenezić, Jakovljević, Jelušić, Foto: Dragana Šćepanović

Radio Mojkovac organizator je okruglog stola posvećenog književnom djelu Milovana Đilasa. Kako je , u ime organizatora najavio Rodoljub Ćorić, to je samo uvod u, do sada, najveću priču o književnom djelu Đilasa, Mojkovčanina, Podbišćanina, koja će se održati u Mojkovcu u toku 2019.godine.

„Pored svih aleja velikana i drugih počivališta, koja su ga po smrti htjela prihvatiti, Đilas je odabrao Podbišće, Mojkovac i Crnu Goru i oni mu se trebaju i moraju odužiti“, rekao je Ćorić.

Svoje viđenje Đilasovog staralašrva, ižmeđu ostalihm dali su i akademik Siniša Jelušić, dr Mirko Jakovljević, Nevena Nenezić i književnik i izdavač Radomir Uljarević.

„Đilas postulira rješenje po kome će se tek otkriti Njegoševa veličina u shvatljivim i istorijskim razmjerama.Jer je današnje tretiranje Njegoša, vulgarno, neistinitoi nazadnjačko (nenarodno). Da se Njegoš tumači dijalektičko-materijalistički, kod kog je u prvom planu ta borba suprotnosti. Njegoš je u stvari pjesnik koji pripada ravni metafizike, jedne nesumnjivo religijske, hrišćanske inspiracije.“, kazao je Jelušić i zaključio“ - Đilasova monografija „Njegoš, pjesnik, vladar , vladika“, je pisana izvanredno živim,literarnim stilom. Uključuje mnoštvo slojeva i potpuno tačno je uočeno da je ona najcjelovitije do sada napisana monografija koja se tiče Njegoša“, kazao je Jelušić.

Uljarević je u iscrpnom tumačenju Đilasa, takođe, se osvrnuo na djelo „Njegoš, pjesnik, vladar , vladika“, koje je u dva navrata pripremao za štampu. On je kažao da je "Đilas je priča koja traje i koja zaslužuje nove i sveobuhvatne književne analize".

„Đilasov magnum opus kako knjigu naziva Viljem Jovanović i još naziva autora najslavnijim zarobljenikom na svijetu. Opus o Đilasu završava rečenicom-ne podati se zlu! To je samo jedna od onih upečatljivih poruka kojima Đilas završava svoja djela. Autor analizira i Njegoša i njegovo stvaralaštvo, ali i istorijsko političke prilike tog vreme nadoista takav način da čini ovo djelo jednim od najvažnijih dostignuća u njegošologiji. “ - rekao je Uljarević.

Prema njegovim riječima, nakon nevjerovatnog uspjeha u Americi dvije Đilasove knjige „Nova klasa“ i „Razgovori sa Staljinom“, u izdanju čuvene izdavačke kuće Harkord press Jovanović, ižašla je i knjiga o Njegošu, prva takve vrste prevedena na neki svjetski jezik i doživjela veliki uspjeh. Ogroman uspjeh i te knjige, tvrdi Uljarević, „bila je najslađa osveta „komunističkog otpadnika“, tadašnjem jugoslovenskom rukovodstvu“.

Dr Jakovljević je objasnio da je , kroz svoju studiju koju je naslovio „Život i smrt u književnom dje lu Milovana Đilasa“, zaključio da je u „svim tamnicama i svim njegovim licima, goli spas Đilasu bila olovka kojom je pisao, a i ona mu je u nekim trenucima bila oduzimana“. Opisujući smrt u svojim djelima, jasno je , kaže Jakovljević, da je ona ponajviše opredijelila Đilasov život i sudbinu.

Bonus video: