Završeni radovi na Dvorskom groblju dinastije Petrović

"Urađeno je i prilazno stepenište, ograda od kovanog gvožđa, a na prostoru između grobnih mjesta obavljena je nivelacija terena i nanijeta nova podloga od mljevenog kamena, iste granulacije i boje kao prethodna"
355 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sprovođenje konzervatorskih i restauratorskih mjera na Dvorskom groblju dinastije Petrović Njegoš, koje se nalazi u sklopu Cetinjskog manastira je završeno, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

“Na zidovima enterijera i svodovima sanirana su oštećenja od atmosferalija, i urađena je konzervacija na grobnim mjestima, čime je još jednom dokazana odlučnost Crne Gore da se sa posebnom pažnjom odnosi prema kulturno-istorijskom nasljeđu koje svjedoči o ponosnoj i bogatoj istoriji”, navodi se u saopštenju.

Takođe, obavljena je i restauracija bojenog sloja u natpisu, zatim restauracija vjerskih i heraldičkih simbola po uzoru na postojeće stanje.

“Urađeno je i prilazno stepenište, ograda od kovanog gvožđa, a na prostoru između grobnih mjesta obavljena je nivelacija terena i nanijeta nova podloga od mljevenog kamena, iste granulacije i boje kao prethodna”, precizirali su iz Ministarstva.

Sprovođenje potrebnih mjera, u cilju sanacije i spriječavanja od daljeg propadanja Dvorskog groblja dinastije Petrović, odobrila je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore koja je u julu prošle godine podnijela prijavu Upravi za inspekcijske poslove protiv NN lica u vezi sa devastacijom pomenutog groblja koje ima status kulturnog dobra.

“Ministarstvo kulture obezbijedilo je finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite ovog nepokretnog kulturnog dobra”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: