Ostavština Italije na Crnogorskom primorju

Monografija arheologa i istoričara mr Jovana J. Martinovića iz Kotora predstavljena je kotorskoj publici
506 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Siniša Luković
Sa promocije, Foto: Siniša Luković

Italija je danas nasljednica svega onoga što nam je Venecija ili Serenissima ostavila, praktično onoga što je nekada sama Venecija nazivala albanskim Venetom. To je ostavština koja zaslužuje da bude otkrivena, zaštićena, unaprijeđena i na pravi način valorizovana, poručio je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, na promociji monografije “Ostavština Italije na Crnogorskom primorju” koja je održana u Kotoru.

Monografiju poznatog arheologa i istoričara mr Jovana J. Martinovića iz Kotora zajedno su promovisali izdavač - Zajednica Italijana Crne Gore i kotorska OJU “Muzeji”.

Direktor te JU, Dušan Medin kazao je da Martinović svojim istraživačkim radom uvezuje različite kulturne krugove, minule i sadašnje svjetove i epohe, što je potvrdio kroz više desetina publikacija, naučnih radova i tekstova nastalih tokom njegovog plodnog vipedecenijslog naulnog rada.

“U monografiji mr Jovan J. Martinović se primarno bavio arhitektonskim nasljeđem Venecije, gospodarice Mediterana i naše obale, od sredine XV vijeka do njenog pada 1797. godine. Stručno-naučnim storijama obuhvaćeno je deset gradova i naselja na primorju i u neposrednom zaleđu: Kotor (Cattaro), Perast (Perasto), Hergceg Novi (Castelnuovo), Tivat (Teodo), Budva (Budua), Sveti Stefan (Santo Stefano), Kastel Lastva ili Petrovac (Castel Lastva), Bar (Antivari), Svač (Sovacio) i Ulcinj (Dulcigno). Posljednja cjelina knjige jeste spisak porijekla ilustracija kojom autor ukazuje na obilje građe koju je konsultovao prilikom obrade materijala”, istakao je Medin.

Aleksandar Dender, predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore naglasio je da su veze između Kotora, Boke Kotorske, Crne Gore i Italije bile vjekovima veoma jake.

“Mr Jovan Martinović je autentični Kotoranin, sa Kotorom u duši i srcu, arheolog koji je otkrio prvobitnu crkvu Svetog Tripuna iz IX vijeka i ostatke prve kotorske katedrale Svetog Đorđa sa krstionicom ispod crkve Sv. Matije iz VI vijeka i tako pomjerio svjedočanstvo istorije Kotora tri vijeka unazad. U trenutku kada Kotor gubi ne samo svoje građane već i svoj identitet, zahvaljujući njegovom radu mi i dalje imamo stalnu vezu sa nevjerovatno bogatom istorijom grada”, istakao je Dender.

Autor knjige Martinović zbog bolesti nije mogao prisustvovati promociji, pa je njegovu poruku prenio Aleksandar Dender.

Bonus video: