Bulatović: I dizajnom se može djelovati na kulturu društva

Studentkinja treće godine FLU, Lana Bulatović, proglašena je za najbolju i dobila je nagradu prijestonice, a za “Vijesti” govori o tome šta nagrada za nju predstavlja, šta je prelomilo pa je odlučila da upiše fakultet na Cetinju, prenosi iskustva iz Španije, gdje je provela jedan semestar, i otkriva planove za budućnost
557 pregleda 0 komentar(a)
Lana Bulatović, Foto: Privatna arhina
Lana Bulatović, Foto: Privatna arhina

Mlada i talentovana Lana Bulatović proglašena je krajem decembra za najbolju studentkinju na Fakultetu likovnih umjetnosti, a dobila je i nagradu prijestonice Cetinje. Za “Vijesti” je istakla da su ovakva priznanja za svakog studenta bitna. Ona kaže i da ljubav prema umjetnosti datira još od djetinjstva, iako je njeno interesovanje tokom školovanja okupirala i nauka. No, sada na trećoj godini je sve sigurnija da je napravila pravi izbor upisavši FLU, a još je zadovoljnija jer je opravdao očekivanja koja je imala.

“Ona čine da osjećamo da smo na pravom putu i da ono za šta se svakodnevno zalažemo i trudimo vrijedi i dopire do ljudi. Čini i da se osjećam odgovornijom za ono što stvaram i samim tim da zrelije pristupam svom radu”, kazala je Bulatović.

Na početku studija izabrala je odsjek grafički dizajn i, kaže, sigurna je da je napravila pravu odluku sa tim smjerom.

“Kako vrijeme prolazi, sve više i više sam sigurna da nijesam napravila grešku. Zanima me svaki segment dizajna podjednako, bilo da je u pitanju oblikovanje knjige, grafičke komunikacije, ilustracija. Takođe, moja okrenutost dizajnu, nipošto ne isključuje istraživanje na ostalim poljima umjetnosti poput fotografije, grafike i crteža”, priča ona.

Sa dodjele nagrade Prijestonice

Bulatović kaže da u umjetnosti nema najmiliju tehniku ili boju, već da ih bira na osnovu tematike koju želi da predstavi, ili, pak, na osnovu sopstvenih, trenutnih osjećanja vezanih za rad kojim se bavi, a u posljednje vrijeme se puno bavi kolažom.

“Nemam određenu tehniku ili boju koju provlačim kroz svako svoje djelo ili bar većinu, i zanimljivo je da nikad nisam ni težila tome. Boje i tehnike biram na osnovu tematike koju želim da predstavim ili prosto, jer u određenom trenutku osjećam da ću se najbolje izraziti ako koristim neku određenu tehniku ili boju. Moji radovi su pojedinačno dosta različiti, možda je to i zbog moje ličnosti koja voli da istražuje potpuno različite i nespojive oblasti, pa se to odrazi i u radovima. U poslednje vrijeme radim puno kolaža i napravila sam vellikih broj sličnih, gdje se provlače crne, bijele, sive, nijanse žute i narandžaste boje, a česta je i pojava geometrijskih oblika. I ranije sam pri dizajniranju plakata i knjiga koristila kolaž tehniku, ali je nikad nisam u ovolikoj mjeri istraživala. Možda bih mogla reći samo za ovu tehniku da je već dugo vremena, mada nesvjesno, bila moj favorit”, priznaje talentovana i posvećena studentkinja.

Ona ističe i da svakodnevno istražuje i prati, kako našu, tako i regionalnu i svjetsku likovnu scenu, otkriva nove autore i mijenja, nadograđuje ili produbljuje lične stavove o umjetnosti i dizajnu.

“Mislim da često i nesvjesno biramo idole kada primijetimo neku sličnost između svojeg i rada te osobe i mislim da je to dobra osobina, jer ćemo istražujući ljude slične sebi bolje razraditi i realizovati svoje ideje. Takođe, smatram da se dizajnom, podjednako kao i bilo kojom umjetnošću, može djelovati i uticati na kulturu društva. Jedan od mojih ciljeva je upravo i taj da pozitivno utičem na razvoj naše kulture i umjetnosti, jer smatram da je često u sjenci, a nismo ni svjesni koliko je bitna i koliko njen razvoj može pozitivno da utiče na razvoj čovjeka, pri svakom njegovom djelovanju”, poručuje Bulatovićeva.

Lana Bulatović

Mlada umjetnica se, do sada, predstavljala na više grupnih izložbi, a učestvovala je i na izložbi slika “Art rooms” humanitarnog karaktera. Tamo se predstavila: radom “Harmonija” u kojem je istraživala “odnose komplementarnih boja i uopšte bavljenjem teorijom boje”, zatim jednom grafikom koju je realizovala kombinacijom tehnika - bakropis i akvatinta, kao i crtežom/ ilustracijom koji je rađen, prvenstveno tehnikom lavirani tuš i tuš i pero, a kasnije obrađivan u Photoshopu.

“Često izlažem na grupnim izložbama, tako da nije nemoguće da će se desiti da uskoro ponovo izlažem na nekoj izložbi ovog tipa, ukoliko mi se pruži prilika. Postoje naznake da ću možda uskoro učestvovati u jednoj, možda čak i ponovo humanitarnoj izložbi, ali nemam sigurne informacije o tome”, kaže Bulatović.

Ona ističe da, za sada, planira da završi osnovne i specijalističke studije na cetinjskom fakultetu, a nakon toga planira, ukoliko dobije neku stpendiju, i da upiše magistarske studije na nekom fakultetu u inostranstvu, a “koji je specijalizovan za jednu određenu oblast dizajna koju nikad nije izučavala i koja bi bila novi izazov”. A kako je počelo njeno interesovanje za umjetnost... Kaže da je još od malena voljela da crta, ali i da se u nekom trenutku svog odrastanja okenula nauci.

“Kao dijete sam puno crtala, međutim u nekom trenutku u toku osnovne škole, okrenula sam se nauci i bila sam jako uspješna i osvajala nagrade na nekim takmičenjima. Nakon toga, upisala sam Gimnaziju i tu sam se susrela sa zanimljivim časovima istorije umjetnosti, kao i književnosti, koji su možda bili neka vrsta pokretača i razlog zašto sam počela da razmišljam na drugačiji način i ponovo počnem da se bavim umjetnošću. Bilo je vrlo teško donijeti odluku i prelomiti šta želim da studiram, a u pitanju su dvije potpuno različite profesije. Željela sam da svojom budućom profesijom, obuhvatim sva svoja interesovanja i da mi ona omogući da svakodnevno nastavim da istražujem na različitim poljima, a da pritom bude i kreativna. To sam pronašla u dizajnu. Smatram da je to dinamična i uzbudljiva profesija i da svaki naredni zadatak, posao iziskuje novo istraživanje, promišljanje i doživljaj zadate teme da bi se dao adekvatan i kreativan odgovor”, opisuje Bulatovićeva.

FLU ispunio očekivanja mlade studentkinje

  • S obzirom na to da si proglašena za najboljeg studenta, koliko FLU ispunjava tvoja očekivanja?

Fakultet likovnih umjetnosti je u potpunosti ispunio moja očekivanja, čak možda i nadmašio. Stvarno je posebna atmosfera koja vlada, kako između studenata, tako i između studenata i profesora. Ovakav međusobni odnos nas pokreće, čini da svi svakodnevno učimo jedni od drugih, razmjenjujemo znanja i iskustva, jedni drugima dajemo savjete pri radu, ukratko stvaramo kao jedna dobro organizovana grupa ili, slobodno mogu reći, tim.

Program studiranja koji imamo ponekad se čini zahtjevan, ali sam sigurna da je kvalitetan i dobro osmišljen, a ono što je najbitnije jeste da je primjetan svakodnevni trud profesora da se nastava što bolje organizuje i stoga se često uvode izmjene. Omogućava izučavanje ogromnog broja segmenata dizajna i umjetnosti, kao i različitih umjetničkih disciplina. Sa takvim znanjem spremni smo da se predstavimo, ne samo u Crnoj Gori, već i šire. U to sam se i lično uvjerila, tokom studiranja u Španiji, gdje sam dobila mnogo pohvala za svoje radove i gdje ni u jednom trenutku nisam osjećala da ne mogu upostaviti ritam sa kolegama koje su bile starije od mene.

Još jedna pozitivna strana fakulteta, koju smatram da je bitno istaći jeste upravo stalno povezivanje sa umjetnicima i umjetničkim fakultetima iz regiona i Evrope, organizacija razmjena, gostujućih predavanja, izložbi, posjeta festivala i konferencija dizajna u Evropi, kao i organizovanje sopstvenog festivala dizajna (Fluid dizajn forum). Ovakva iskustva su jako bitna za studente umjetnosti i smatram da u velikoj mjeri utiču na kvalitet budućeg rada.

  • Kako je prošao tvoj semestar i u Malagi u okviru Erasmus+ programa?

Studiranje u Malagi je donijelo brojna iskustva, kako profesionalna tako i životna. Svoje slobodno vrijeme koristila sam da putujem, posjetim mnoštvo okolnih gradova, muzeja i što bolje upoznam novu kulturu. Mogućnost da posjetim jako dobre izložbe svjetski poznatih umjetnika, kao i sve ostalo što sam doživjela, mislim da je u pozitivnom smislu uticalo na moje sazrijevanje, i lično i profesionalno.

Osim toga, mislim da sam napravila dobar odabir predmeta na fakultetu. Birala sam par predmeta iz kojih sam imala prethodno stečena znanja, kao i par predmeta o kojima nisam imala nikakvog znanja, tako da sam uspjela da vidim neki drugačiji pristup onome što sam već savladala, ali i da naučim nešto što ovdje nemam priliku, jer se te oblasti poput video umjetnosti, 3D modelovanja, kod nas još uvijek ne izučavaju ozbiljno.

Bonus video: