Kineska umjetnost u Podgorici: Pravljenje fenjera, ispijanje čaja, zvuk bambus flaute

Sedmica kineske kulture organiziovana je u susret Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza, koji ove godine počinje 5. februara po našem kalendaru
320 pregleda 0 komentar(a)
Svi koji su propustili da se upoznaju sa kineskom kulturom to mogu učiniti i danas, Foto: Ambasada Kine
Svi koji su propustili da se upoznaju sa kineskom kulturom to mogu učiniti i danas, Foto: Ambasada Kine

Centralni atrijum šoping centra Delta City sinoć je bio u znaku Kineske nove godine.

U okviru Sedmice kineske kulture, koju organizuje Ambasada Narodne Republike (NR) Kine svi koji su se zatekli u Delti mogli su da osjete duh kineske kulture, odnosno nematerijalne baštine i običaja grada Quanzhou, kulturnog centra jugoistočne Azije.

Kineski umjetnici pokazali su publici kako se prave praznični fenjeri od papirnih traka, kako se rezbari kamen, stvaraju zanimljive figure od riže.

Ćingjang Jang, umjetnica koja oslikava mermer kazala je posjetiocima da se cijela njena porodica bavi ovim teškim, ali lijepim zanatom, te da je i njena ćerka zainteresovana da ga nauči.

Ćingjang Jang

Fu Caoi Ji, majstor pravljenja fenjera, koji je najviše oduševio najmlađe, rekao je da Kineska nova godina okuplja ljude i širi ljubav i da je to njihova misija i u Crnoj Gori.

Fu Caoi Ji,

Posjetioci su posebno bili zainteresovani za tradiciju ispijanja čaja i paljenja tamjana pa su sa pažnjom posmatrali kako to rade kineski umjetnici.

Crnogorska i kineska publika uživala je i u tradicionalnom plesu koji je inspirisan Eritrina cvijetom, kao i narodnom drevnom muzikom.

Zvuk bambus flaute, lutkarska predstava, opera i borilačke vještine primamili su publiku da zastane i sazna nešto više o Kini.

Vođa umjetničke trupe Čen Hun Pin poručio je da između Kine i Crne Gore postoji veliko prijateljstvo.

"Trupa i umjetnici koju su vam se predstavili su nešto najbolje što naš grad ima da ponudi. Quanzhou ima dugu istoriju i bogatu kulturu. Vjerujem da ćemo imati još bolje odnose i tješnju kulturnu i ekonomsku saradnju", kazao je on.

Svi koji su propustili da se upoznaju sa kineskom kulturom to mogu učiniti i danas, od 16 do 20 sati u Delti.

U okviru Sedmice kineske kulture crnogorskoj publici predstavila se i kineska kinematografija.

Bioskop Cineplexx ugostio je Sedmicu kineskih filmova, a večeras će biti prikazan i posljednji od sedam - film "Zlatni posao", čiji su kadrovi snimani i u Crnoj Gori.

Obilježavanjem Sedmice kineske kulture Ambasada NR Kine doprinijela je da crnogorska publika sazna više o najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Sedmica kineske kulture organiziovana je u susret Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza, koji ove godine počinje 5. februara po našem kalendaru.

Bonus video: