Atelje Laforest uskoro u vlasništvu grada: Da se ne zaborave najpoznatiji bokeljski fotografi

485 pregleda 0 komentar(a)
Galeriija Laforest, Foto: Slavica Kosić
Galeriija Laforest, Foto: Slavica Kosić

Atelje najpoznatijih fotografa Boke Kotorske –porodice Laforest biće otkupljen od nasljednika , rekonstruisan, adaptiran i pretvoren u spomen proctor.

Članovi Skupštine Turističke organizacije Herceg Novi sinoć su jednoglasno dalin aglasnost za podizanje kredita u iznosu od 120.000 eura za otkup i rekonstrukciju ateljea Laforest.

“Planirano je da to mjesto bude izložbeni prostor u kome će Novljani i turisti imati priliku da vide fotografije iz bogatog fundusa porodice Laforest koje su na čuvanje povjerene Novljaninu Miodragu Gabu Golubinu”, kazao je direktor TO Pavle Obradović.

Miodrag Golubin kome je Lidija Laforest - posljednji direktni potomak poznate porodice fotografa, poklonila oko 40 hiljada negativa i nekoliko hiljada fotografskih staklenih ploča iz ateljea njenog oca, zadovoljan je odlukom da atelje bude u vlasništvu grada.

Kolekcija LaforestStara fotografija iz kolekcije Laforest

“Zahvaljujući porodici Laforest, vrsnim fotografima možemo pratiti kako su se mijenjale vizure grada, zabilježeni su važni događaji, život njegovih ljudi, ali i znamenitih posjetilaca grada pod Orjenom. Laforest je snimao kralja Nikolu i kraljicu Milenu. Filmskom kamerom je 1934. godine snimio storiju o šetnji jugoslovenskog kralja Aleksandra i njegovog kuma, gradonačelnika Herceg Novog Novoga Mirka Komnenovića, u parku hotela „Boka” neposredno pred ukrcavanje na razarač „Dubrovnik” za Marselj”.Skoro da nema porodice starosjedilaca koji nemaju bar jednu fotografiju snimljenu u ateljeu Laforest, pa će njihovo izlaganje u rekonstruisanom I adaptiranom prostoru biti prilika da mnogi pronađu izgubljene fotografije bliskih rođaka, prijatelja, komšija”, uvjeren je Golubin.

Lidija Laforest primjenjena umjetnica i fotografkinja, umrla je krajem 2016 godine u Zagrebu, a sahranjena je na groblju u Kotoru. Lidijini sestrići , jedini nasljednici, koji žive u Italiji, djeca njene starije sestre Gabrijele koja je bila udata za vajara Luigija Galija, dali su , još ranije, saglasnost da zgradu od 113 kvadrata u kome je bio atelje Laforest prodaju gradu.

Lidija LaforestLidija Laforest

Tri generacije bokeljskih zrakopisaca, kako su nekada zvali fotografe: Franc Tiard de Laforest, njegov sin Feliks i Feliksovi potomci tri kćerke, od kojih je jedna bila I Lidija, ostavili su značajna trag u Boki Kotorskoj, u Dubrovniku, ali I još nekim gradovima.

Franc Laforest bio je vlasnik fotografskih ateljea u Herceg Novom (otvoren 1928 –radio do 1979 godine) Kumboru, Tivtu, Dubrovniku i Zagrebu. Za svoj fotografski rad je nagrađen na prvoj jugoslovenskoj izložbi fotografija u Splitu 1926, zatim i na međunarodnoj izložbi u Parizu 1932. godine. Feliks Laforest bio odbornik u skupštini Herceg Novog , predstavnik grada u zanatskoj komori, jedan od osnivača PVK Jadran, i Vatrogasnog društva.

Danas u Herceg Novom nema nijednog obilježja koje bi podsjećalo na hercegnovske svjetlopisce. Nema ulice sa njihovim imenom, nema table na kući u kojoj im je bio atelje, zato je otkup njihovog ateljea u ulici Jova Dabovića u centru grada možda početak ispravljanja decenijske nepravde prema poznatim umjetnicima.

Bonus video: