Omaž Petru Lubardi u CANU

Petar Lubarda je rođen 1907. godine u Ljubotinju. Osnovnu školu je pohađao u Ljubotinju, Cetinju i Herceg Novom, a gimnaziju u Herceg Novom, Šibeniku, Sinju i Nikšiću gdje počinje da slika
457 pregleda 0 komentar(a)
Petar Lubarda, Foto: Glossy
Petar Lubarda, Foto: Glossy

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje omaž čuvenom slikaru Petru Lubardi povodom 45 godina od njegove smrti. Omaž će se održati sjutra u 12 časova, u prostorijama CANU u Podgorici. Govoriće: prof. dr Sonja Tomović Šundić, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković i akademik Pavle Pejović.

Petar Lubarda je rođen 1907. godine u Ljubotinju. Osnovnu školu je pohađao u Ljubotinju, Cetinju i Herceg Novom, a gimnaziju u Herceg Novom, Šibeniku, Sinju i Nikšiću gdje počinje da slika. Studije slikarstva započeo je 1925. godine u beogradskoj Umjetničkoj školi, a nastavlja kratko u Parizu na Académie des Beaux Arts. U Parizu je drugi put boravio od 1938. do 1940. godine. Ratne godine, od 1941. do 1944. godine, proveo je u zarobljeništvu u logorima u Njemačkoj i Italiji. Kao profesor na Likovnoj akademiji u Beogradu radio je od 1945. godine, a 1946. je otišao na Cetinje gdje učestvuje u fomiranju prvih stručnih likovnih institucija u Crnoj Gori: otvara se Umjetnička škola na Cetinju u koji je bio predavač i direktor. U Beograd se vratio 1950. i ostao do kraja života.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1925. u Nikšiću, a potom 1927. i 1929. u Parizu i Rimu. Od 1927. godine učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bio je član Društva srpskih umetnika „Lada“ od 1938. zatim grupe „Samostalni“ od 1951. godine, kao i ULUS-a, ULUCG-a i SULUJ-a, te i SANU i JAZU.

Pred smrt je ostavio pismo u SANU u kojem traži da na svakom budućem katalogu njegovih izložbi piše da je po narodnosti Srbin. Pismo se danas čuva u Arhivu SANU.

Bonus video: