Platforma Kultura Korektiv podržala zahtjeve članova ansambla Gradskog pozorišta Podgorica

"Protivljenje dijela ansambla Gradskog pozorišta politički nametnutim kadrovskim rješenjima, kao strukovni iskaz nezadovoljstva, gotovo da predstavlja čin bez presedana u savremenoj istoriji crnogorske kulture i u tom smislu on mora biti podržan kao znak otpora bez kojeg promjene nisu moguće"
450 pregleda 0 komentar(a)
Gradilište budućeg Gradskog pozorišta, Foto: Luka Zeković
Gradilište budućeg Gradskog pozorišta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.02.2019. 16:26h

Platforma Kultura Korektiv - nezavisna kulturna scena Crne Gore dala je podršku članovima ansambla Gradskog pozorišta Podgorica koji su se usprotivili, kako je navedeno, neregularnostima prilikom izbora članova Savjeta i umjetničkog direktora pozorišta.

"Javno iznijet zahtjev dijela ansambla Gradskog pozorišta da proces izbora umjetničkog direktora bude transparentan i da reference kandidata budu ključni kriterijumi prilikom odlučivanja smatramo podrške vrijednim činom odbrane crnogorske kulture od politizacije i daljeg urušavanja javnog interesa u kulturi", navodi se u saopštenju Platforma Kultura Korektiv.

Veći dio umjetničkog ansambla JU Gradsko pozorište Podgorica reagovao je po pitanju budućnosti jedinog pozorišta za djecu i mlade u Crnoj Gori. Oni su naveli da su uočili neregularnosti prilikom imenovanja novog Savjeta ove ustanove.

U saopštenju Platforma Kulture Korektiv se navodi da je "rastuće nezadovoljstvo u sektoru kulture posljedica, između ostalog, i decenijskog ćutanja aktera kulture na različite oblike degradiranja crnogorske kulture kroz ignorisanje stručnosti i kompetentnosti, te nagradno raspoređivanje polištičkih kadrova na upravljačke pozicije u institucijama kulture".

"Što je rezultiralo društvenom marginalizacijom i de-profesionalizacijom kulture i njenom nevidljivošću na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Protivljenje dijela ansambla Gradskog pozorišta politički nametnutim kadrovskim rješenjima, kao strukovni iskaz nezadovoljstva, gotovo da predstavlja čin bez presedana u savremenoj istoriji crnogorske kulture i u tom smislu on mora biti podržan kao znak otpora bez kojeg promjene nisu moguće".

Kultura Korektiv će, kako su saopštili, javno pozvati ključne donosioce odluka u sektoru kulture da uspostave mehanizme koji će osigurati depolitizaciju i demokratizaciju institucija kulture kroz konsultovanje publike, stvaranje uslova za profesionalizaciju i kvalifikovanu evaluaciju u sektoru kulture, obezbjeđenje transparentnosti procedura, kao i dostupnosti podataka.

"Takođe, Kultura Korektiv poziva sve djelatnike/ce u javnim institucijama kulture, kao i nezavisne umjetnike/ce i stručnjake/inje u kulturi da pruže otpor daljem urušavanju društvene uloge i referentnosti crnogorske kulture", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: