Tijela i duše Ivane Radovanović

Samostalna izložba vajarke pod nazivom “Bodies and Souls” biće otvorena večeras u crkvi Sv. Andra u Gracu
372 pregleda 0 komentar(a)
Izloženi rad Ivane Radovanović, Foto: Privatna arhiva
Izloženi rad Ivane Radovanović, Foto: Privatna arhiva

Samostalna izložba vajarke Ivana Radovanović pod nazivom “Bodies and Souls” biće otvorena večeras u 19 časova u crkvi Sv. Andra u Gracu, kada će biti održana i misa povodom Ash Wednesday odnosno Čiste srijede. Ash Wednesday je jedan od najpopularnijih i najznačajnih datuma u liturgijskom kalendaru.

On otvara sezonu posta i molitve. Održava se 46 dana prije uskrsa i prate ga uglavnom katolici, kao i drugi hrišćani. Ash (pepeo) simbolizuje prašinu iz koje nas je Bog stvorio. Intervencija u samoj crkvi je urađena tokom januara, a čini je nekoliko video radova i objekata/intervencija kroz jedan princip rađanja i nestajanja.

Sv. Andra crkva je poznata po svojoj institualizovanoj otvorenosti kroz različite vidove umjetnosti. Od 1999. godine u ovoj crkvi su pozivani različiti umjetnici da daju svoj doprinos tom prostoru. I kao što svi znamo, komunikacija između crkve i umjetnosti je uvijek bila prisutna. Naravno, pozicija i jedne i druge strane se bitno promijenila. Ali ono što jeste nit koja čuva to zajedništvo, jeste posvećenje čovjeku.

“Mogućnost da reagujem i učestvujem u ovom činu (Ash Wednesey) za mene je bio pravi izazov. Dugujem veliku zahvalnost sveštenicima (ujedno profesorima na Katoličkom univerzitetu u Gracu) i kuratorima ove izložbe Johanesu Rauhenbergeru i Aloisu Kolblu na profesionalizmu”, kazala je Radovanović.

“Crkva vt. Andra, a prvenstveno ljudi koji njeguju duh ovog objekta, rade vrlo odgovorno i posvećeno svoj posao, darujući magičan prostor za umjetnost, i kao takvi trebali bi biti primjer mnogima”, navodi se u saopštenju umjetnice. Ministarstvo kulture dijelom je podržalo ovaj projekat.

Bonus video: