Pejaković: Zaustaviti partijski uticaj u oblasti kulture

"Estradizacija, komercijalizacija i kič ne mogu biti karakteristike prihvatljive za izbor umjetničkog direktora koji bi trebao da promišlja i projektuje umjetničku politiku jednog istinskog gradskog pozorišta i jednog, i nažalost, jedinog dječijeg pozorišta u Crnoj Gori", ističe Pejaković.
1840 pregleda 3 komentar(a)
Pejaković
Pejaković

Profesor i pozorišni reditelj, Petar Pejaković, podržao je Umjetnički ansambl Gradskog pozorišta Podgorica povodom njihovih inicijativa i reakcija na neregularnosti i nestručnosti u izboru članova Savjeta i umjetničkog direktora njihovog pozorišta.

"Gradsko pozorište Podgorica je, i pored svog naziva i manjeg dijela programa, i istorijski i suštinski, prije svega pozorište posvećeno djeci. I to je, na žalost, i jedino pozorište u Crnoj Gori koje pravi predstave za djecu i mlade. Kao takvo Gradsko pozorište Podgorica, jednostavno mora da ima umjetničkog direktora koji ima profesionalne reference koje su značajne u oblasti pozorišnog stvaralaštva za djecu. Estradizacija, komercijalizacija i kič ne mogu biti karakteristike prihvatljive za izbor umjetničkog direktora koji bi trebao da promišlja i projektuje umjetničku politiku jednog istinskog gradskog pozorišta i jednog, i nažalost, jedinog dječijeg pozorišta u Crnoj Gori", navodi Pejaković.

Dodaje da je Gradsko pozorište Podgorica jedino pozorište u Crnoj Gori koje pravi predstave za djecu i mlade.

"Gradsko pozorište Podgorica jednostavno mora da ima umjetničkog direktora koji ima profesionalne reference koje su značajne u oblasti pozorišnog stvaralaštva za djecu. Estradizacija, komercijalizacija i kič ne mogu biti karakteristike prihvatljive za izbor umjetničkog direktora koji bi trebao da promišlja i projektuje umjetničku politiku jednog istinskog gradskog pozorišta i jednog, i nažalost, jedinog dječijeg pozorišta u Crnoj Gori", ističe Pejaković.

On piše i da Savjet ovakvog pozorišta moraju da čine ljudi čije "stručne reference i kredibilitet nadilaze značaj izbora za ovako važnu funkciju".

"Krajnje je vrijeme da se zaustavi praksa donošenja odluka pod partijskim utjecajem, za početak bar u oblasti kulture, a posebno kada je kultura za najmlađe u pitanju. Potrebno je stvoriti novi zakonski okvir u kulturi i primorati one čiji je posao da donose odluke i obavljaju poslove od javnog interesa, da svoj posao rade kvalitetno, a ne deklarativno. Odluke moraju biti stručne, vrijednosno utemeljene i lišene politikanstva. Nije dovoljno da institucije sistema funkcionišu, već da funkcionišu dobro i u ime svih. Najdobronamjernije apelujem na donosioce odluka da prestanu sa lošom praksom, a na stručnu javnost da se suprotstavi ovim pojavama. Pozorište treba da bude, prije svega, prostor slobodne i duboke misli, ljepote i (su)djelovanja. Pozorište to i jeste, po svom porijeklu i suštini. Riječ „Theatron“ doslovno znači „mjesto viđenja“. Ne samo mjesto gdje gledamo nego gdje i vidimo, razumijevamo, preispitujemo i shvatamo. Značenje riječi drama potiče od grčkog „dran“ što znači „raditi, činiti“… Ajde da nešto učinimo ... Pozorište jeste i mora biti, i kulturni, ali i društveni prostor, ili ako zatreba i posljednji prostor – oaza u kojoj se brane i gaje temeljne vrijednosti. U njemu, pozorište za djecu mora da je isto kao pozorište za odrasle, samo puno bolje. Imamo li sposobnosti i snage da odgovorimo na ovako delikatan, ali i dalekosežan zadatak pred svima nama?", zaključuje Pejaković.

Glumac Dušan Kovačević, odbornik DPS-a i član ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta, novi je direktor podgoričkog Gradskog pozorišta (GP). On je nakon izbora kazao i da je “odbornik DPS-a manje nego sve drugo čime se u životu bavi” i poručio da će dokazati svoj umjetnički kredibilitet ovom funkcijom.

Bonus video: