Žena i cvijeće - ljepote na pretek

387 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje izložbe u Nikšiću, Foto: Foto studio Vizija
Otvaranje izložbe u Nikšiću, Foto: Foto studio Vizija

Sedma samostalna izložba slika Jelene Međedović otvorena je povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena, u zgradi „Zahumlja“ u Nikšiću.

“Jelena slika prirodu, život, ali ne prenosi samo doslovno njene oblike već ih natapa osjećanjima. Njene slike su stvarnost za sebe, motive natopljeni toplim tonovima, radostima i tugama. Uprkos raznovrsnosti i intezivnosti boja kojima umjetnica predstavlja sintezu čulnog i čuvstvenog njeni radovi sadrže najintimniji izraz njenog unutrašnjeg mira i odišu istim”, kazala je potpredsjednica Opštine, Sonja Nikčević, otvarajući izložbu.

Kako je ona istakla, izložba, koju su organizovali Organizacija žena „Jelena“u saradnji sa JU „Zahumlje“, priređena je kako bi dala doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost i ostvarenje još većeg društvenog prostora za stvaralaštvo žena”.

Umjetnica je kazala da je 8.mart podsjeća na ženu i cvijeće - “žene su ukras društva, a cvijeće je ukras prirode”.

“To dvoje kad se spoji ima ljepote na pretek. Izložba je pregled dugogodišnjeg rada s ljubavlju, jer svaka umjetnost podrazumijeva ljubav i bez ljubavi ne može biti umjetnosti. Slikarstvo hrani dušu i priznanje ljudi da uživaju u tome daje mi snagu da idem dalje“, kazala je slikarka koja se bavi još i književnošću, novinarstvom, i pravima žena. Učestovala je na više zajedničkih izložbi, a samostalno je, pored Nikšića, izlagala i u rodnom Vrbasu, Trebinju…

Njeni slikarski počeci vezuju je, kako je kazala, za slikara Ljubomira Stanišića koji je u gradu pod Trebjesom otvorio prvu galeriju.

“Tada sam kao neko potpuno neuk došla i rekla mu da bih željela da slikam, ali da je to samo želja i ništa više. Dao mi je četkice, bojice i jedan priručnik i tako je sve krenulo“, rekla je Međedović.

Sugrađanima se predstavila sa 32 slike rađene tehnikom ulje na platnu.

Događaj su upotpunili učenici Jovana Burić i Janko Kankaraškoji su izveli poetski performans, pjesnici Spasoje Bajović iSlavojka Vojinović koji su govorili svoje stihove, dok je medijator večeri bila profesorica Bojana Perišić. Za muziku su bili zaduženi Miloš Grubač i Miloš Radoš.

Bonus video: