Preminuo reditelj Slobodan Milatović

Po njegovoj želji, biće sahranjen u najužem krugu porodice, bez komemoracija, čitulja i ostalih obreda
9745 pregleda 3 komentar(a)
Slobodan Milatović, Foto: Zoran Đurić
Slobodan Milatović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.03.2019. 11:40h

Crnogorski reditelj Slobodan Milatović umro je danas u 68. godini.

Po njegovoj želji, biće sahranjen u najužem krugu porodice, bez komemoracija, čitulja i ostalih obreda.

Milatović je uradio više od 70 pozorišnih predstava. Osnivač je pozorišta Dodest, u kojem je 25 godina radio kao umjetnički direktor.

Neke od Milatovićevih predstava su "Okovani Prometej", Luča mikrokozma, Gorski vijenac, Đetici u parlamentu, Gospođica Julija, Hamlet, Marko Kraljević Superstar.

Radio je predstave i za CNP, Kraljevsko pozorište, KC Kotor, Nikšićko pozorište, Gradsko pozorište PG i u neformalnim trupama.

Utemeljivač je festivala FJAT, FIAT, Barski ljetopis, PG ljeto, Festival glumca u NK, Teuta u Kotoru. Koscenarista je filma "Čudo neviđeno" i scenarista filma "Gorski vijenac". Režirao je i oko 30 radio drama.

Ima status zaslužnog stvaraoca Crne Gore.

Njegovi počeci su generacijski vezani sa generacijom Žarka Lauševića, Mladena Nelevića, Marka Baćovica, Mime Karadžića i drugih poznatih Crnogoraca.

Njegova je čuvena predstava "Kasandra" koju su finansirale Slovenija, Makedonija i druge zemlje, pa i Crna Gora, na njoj je radio sa piscem Ljubomirom Đurkovićem.

Pored brojnih priznanja i nagrada kako za sveukupan rad i stvaralaštvo, tako i za predstave, neki komadi na kojima je radio su bivali i zabranjeni, neki su zabilježili enorman broj izvedbi...

Često je znao i sam da preuzme ulogu scenografa.

Iz Zetskog doma - Kraljevsko pozorište - Cetinje saopšteno je da je otišao "prijatelj, kolega, strastven poznavalac literature, regionalnog i evropskog pozorista, iskreni posvećenik".

"Festival FIAT je uz njega godinama naučio sve nove generacije kako da ludo zavole pozorište i kulturu, ali i da u sebi nikada ne zaustave zdravi bunt, borbu za vrijednosti, revolucionarni nemir, progresivni duh, snagu i talent", navode iz Zetskog doma.

Bonus video: