Izložba umjetničkih djela iz zbirke Instituta Igalo: Presjek kroz vrijeme

Rukovodilac Galerije, Đuro Beli Prijić je kazao da s obzirom na izuzetno bogat fundus Instituta, nije bilo lako napraviti izbor za postavku u kojoj su predstavljeni radovi 52 autora
360 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Slavica Kosić
Sa izložbe, Foto: Slavica Kosić

U Galeriji “Josip Bepo Benković” sinoć je otvorena izložba na kojoj je predstavljen dio umjetničkih djela iz bogatog fundusa Instituta “Dr.Simo Milošević”, a povod je sedamdeset godina od osnivanja ove medicinske ustanove.

“Od osnivanja 1949. godine Banja, Zavod, pa Institut Igalo, obogaćivao je svoj prostor umjetničkim djelima. Manji dio je kupljen od istaknutih autora, a veći je poklon. Bilo da se radi o umetnicima koji su u znak zahvalnosti, nakon korišćenja usluga ovog lječilišta, poklanjali svoja djela, bilo da su ostala nakon uspješnih slikarskih kolonija koje Institut Igalo organizuje dugi niz godina. U svim prostorima Instituta mogu se vidjeti umjetnička djela više ili manje poznatih autora iz različitih država, različitih stilova i tehnika umjetničkih stvaranja, nastala u različitim periodima sedamdesetogodišnje istorije ove zdravstvene institucije”, kazala je izvršna direktorica Instituta dr Gordana Rajović.

IzložbaSa izložbe

Rukovodilac Galerije, Đuro Beli Prijić je kazao da s obzirom na izuzetno bogat fundus Instituta, nije bilo lako napraviti izbor za postavku u kojoj su predstavljeni radovi 52 autora.

“Ono što Institut radi sa radovima je za primjer ne samo ustanovama sličnog profila, nego i svim crnogorskim galerijama. Institut ima depo koji je manji od našeg, a ima tri puta više radova. Oni su umjetnička djela stavili na uvid javnosti , posjetiocima, svojim pacijentima i to je pravi način i odnos prema umjetnosti”, istakao je Prijić..

Institut Igalo u vlasništvu ima preko 800 umjetničkih radov sa prostora nekadašnje Jugoslavije, među kojima su vrlo istaknuti likovni stvaraoci poput Jovana Bijelića, Milana Konjovića, Mata Đuranovića, Bata Pravilovića, Luke Berberovića, Srđana Vukčevića,Voja Tatara, Nikole Vujoševića, Naoda Zorića, Luke Tomanovića.

Izložba će biti otvorena do 6 aprila.

Bonus video: