Izložba fotografija Lidije Vukčeviću Crnogorskom domu u Zagrebu

Crnogorski slikar, skulptor i likovni kritičar Dimitrije Popović otvoriće izložbu
432 pregleda 0 komentar(a)
Najava izložbe, Foto: Printscreen
Najava izložbe, Foto: Printscreen

Izložba fotografija Lidije Vukčević, biće otvorena u galeriji “Montenegrina” u Crnogorskom domu u Zagrebu, u četvrtak u 19 časova. Ciklus od 40 fotografija “La fenêtre da la maison paternelle” (Prozor očinske kuće) snimljen je u samoborskoj i crnogorskoj sredini protekle godine.

Naziv izložbe umjetnica je odabrala po istoimenoj pjesmi francuskog pjesnika Alfonsa de Lamartina, koja povezuje dio njene romaneskne trilogije “Zemlja kava, more tinta, nebo ruzmarin (2018)” s fotografskim zapisima i motivima doma, zavičaja...

Crnogorski slikar, skulptor i likovni kritičar Dimitrije Popović otvoriće izložbu.

“Novi ciklus fotografija Lidije Vukčević naslovljen ‘La fenetre de la maison paternelle’, suptilno akcentira onu nerazdjeljivu komponentu njenog stvaralaštva što se ogleda u literarnom i likovnom načinu izražavanja. Tekst i slika se prožimaju. Kroz Lidijinu poetiku kadra na fotografijama novog ciklusa isčitavamo simbolični tekst slike...”, zapisao je on primijetivši i “nostalgični odjek bogatog duhovnog naljeđa autorkinog djetinjstva”.

Lidija Vukčević (Zagreb, 1954.) se od 2012. bavi umjetničkom fotografijom, a ovo je njena 10. samostalna izložba. Postdoktorske studije završila je na Universite Stendhal, Grenoble. Predavala je na univerzitetima u Milanu, Grenobleu, Zagrebu, Ljubljani, te i u eksperimentalnim programima hrvatskog jezika u srednjoj školi.

Objavila je veliki broj stručnih, naučnih i esejističkih radove iz područja teorije i istorije novije i savremene književnosti, likovne i pozorišne umjetnosti, muzike i filma na hrvatskom, crnogorskom i italijanskom jeziku. Prisutna je u većini izbora iz savremene poezije u regionu i Evropi. Penzionisana je kao zaslužna hrvatska umjetnica krajem 2015. godine.

Bonus video: