Fokus saradnje sa Francuskom na kreativnim industrijama

"U cilju razvoja te oblasti, Crna Gora razvija kreativne habove koji će predstavljati mjesto sinergije umjetnosti i preduzetništva, kako domaćih tako i stranih umjetnika”, rekao je Bogdanović
298 pregleda 0 komentar(a)
Bogdanović sa francuskim ministrom, Foto: Ministarstvo kulture
Bogdanović sa francuskim ministrom, Foto: Ministarstvo kulture

Fokus buduće saradnje Crne Gore i Francuske biće na kreativnim industrijama, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, navodeći da država u cilju razvoja te oblasti stvara kreativne habove koji će predstavljati mjesto sinergije umjetnosti i preduzetništva domaćih i stranih umjetnika.

Bogdanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Francuskoj, na sastanku sa francuskim kolegom, Frankom Riesterom, istakao je da će iskustva te države u toj oblasti, koja je u Crnoj Gori još uvijek u razvoju, biti od velikog značaja.

Kako je saopšeno iz Ministarstva kulture, Bogdanović i Riester razgovarali su o projektima saradnje čija je realizacija u toku, na osnovu već potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, ali i o novim inicijativama za razmjenu.

Kako se navodi, sagovornici su razgovarali o intenziviranju saradnje i razmjene programa i umjetnika u oblastima muzičko-scenske i pozorišne djelatnosti, vizuelne umjetnosti, kao i o mogućnostima za prevođenje crnogorske književnosti na francuski jezik i francuske na crnogorski jezik.

"Poseban fokus naše buduće saradnje biće na kreativnim industrijama. U cilju razvoja te oblasti, Crna Gora razvija kreativne habove koji će predstavljati mjesto sinergije umjetnosti i preduzetništva, kako domaćih tako i stranih umjetnika”, rekao je Bogdanović.

Na sastanku je, kako su kazali iz resornog Ministarstva, bilo riječi i o razmjeni dobrih iskustva i praksi u oblasti zaštite kulturne baštine, razvoju projekata i razmjeni programa između biblioteka, muzeja, arhiva i kinoteka.

“Imajući u vidu dugogodišnje prijateljske odnose i saradnju Crne Gore i Republike Francuske, kao i činjenicu da se na Cetinju nalazi zgrada nekadašnjeg Francuskog poslanstva, dva ministra su razmotrila mogućnost zajedničke restauracije ovog objekta”, kaže se u saopštenju.

Bogdanovć je upoznao Riestera sa aktivnostima koje se u Crnoj Gori sprovode kako bi se uskoro prenijeli posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš u Crnu Goru i istakao da će podrška Ministarstva kulture i drugih relevantnih institucija Francuske biti od posebne važnosti prilikom prenošenja posmrtnih ostataka Mihaila Petrovića Njegoša sahranjenog u Parizu.

Riester je istakao da Francuska uvažava značaj koji ta inicijativa ima za Crnu Goru i njenu posljednju vladarsku dinastiju Petrović Njegoš i naveo da će pružiti svu neophodnu pomoć.

Bogdanović je na sastanku istakao da je zadovoljan prijateljskim odnosima Francuske i Crne Gore u svim oblastima i zahvalio je na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Zbog svega navedenog raduju nas nove inicijative za saradnju u kulturi," rekao je Bogdanović.

Bonus video: