Nepoznati tekstovi o Crnoj Gori

U Herceg Novom predstavljena knjiga "Nova revija i Crna Gora 1879 -1918”
775 pregleda 0 komentar(a)
Sa večeri u Herceg Novom, Foto: Slavica Kosić
Sa večeri u Herceg Novom, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.03.2019. 11:14h

Knjiga “Nouvelle Revue et le Montenegro 1879 -1918” (Nova revija i Crna Gora 1879-1918), Jasmine Tatar Andjelić promovisana je preksinoć u hercegnovskoj Muzičkoj školi u okviru Dana frankofonije koji se obilježavaju u Crnoj Gori. Ove godine posebna pažnja posvećena je poštovanju prava žena.

“Nouvelle Revue“ je bio uticajan pariski društveni i književni časopis koji je osnovan u godini nakon Berlinskog kongresa, 1879. godine i koji je izlazio do početka Drugog svjetskog rata. Osnovala ga je Žilijet Adam, književnica, republikanka i feministkinja.

Zanimljive tekstove francuskih autora o Crnoj Gori predstavila je autorka prof. Jasmina Nikčević. Ona je objasnila da je sasvim slučajno naišla na renomirani časopis “Nova revija”, koji je objavio 60-ak tekstova u kojima se prilično opširno govori o našoj državi, a devet ih je potpuno posvećeno događajima i ličnostima iz Crne Gore.

“Ovi tekstovi nikada nisu bili prevedeni na naš jezik, bili nepoznati, pa sam zato sam mislila da bi bilo korisno prevesti ih i objaviti”, objasnila je Nikčević.

Posebno mjesto u knjizi zauzimaju tekstovi Žilijet Adam, koja je boravila na dvoru kralja Nikole, obišla Crnu Goru - Ostrog, okolinu Nikšića, i o tome ostavila zanimljive zapise.

Kako je kazala dr Nikčević, Adam je pisala o surovoj prirodi, ali je susret sa ljudima na nju ostavio najjači utisak. Posebno je interesantan opis poslužitelja u Donjem manastiru Ostrog.

Tekstovi koji su znalački skupljeni i prevedeni bili su za autorku, kako je istakla, svojevrsno putovanje kroz jezik i vrijeme.

Veče je organizovao kreativni centar “Avenir” koji od 2006. kada je osnovan u Herceg Novom, uspješno njeguje francuski jezik i kulturu i okuplja veliki broj mladih koji postižu izvanredne uspjehe, te na svojevrstan način povezuje Francusku i Crnu Goru.

Bonus video: