Glad čovjeka je u centru svega i mjera svemu

Akademski slikar Ilija Kaluđerović predstaviće svoje radove večeras u galeriji Koncept Art Space u 20 časova
594 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Kaluđerović, Foto: Balša Rakočević
Ilija Kaluđerović, Foto: Balša Rakočević
Ažurirano: 01.04.2019. 10:53h

Izložba “Enjoy Anesthesia” crnogorskog akademskog slikara Ilije Kaluđerovića biće otvorena večeras u galeriji Koncept Art Space u 20 časova. Radovi su nastali u periodu između 2017. i 2018. godine i to kao potreba da Kaluđerović na platna prenese svoje utiske.

“Slikao sam ih uglavnom špahtlom koristeći akrilne boje, u zanosu i bez skica. Potreba da prenesem svoje utiske na platnu bila je prevelika i opterećujuća. Pritisnut drugim obavezama, stvarali su se vremenski vakuumi u kojim je sadržana ogromna stvaralačka energija koja je često imala destruktivan ishod. Da bih ovo izbjegao, morao sam da isključim svaki misaoni impuls, čiji korijeni leže duboko u ‘Ja’. To egoisticno ‘Ja’ egzistira na negaciji svega i u konstantnoj je tenziji. Blokiranjem poriva retrogradnog entiteta zvanog ‘Ja’ stvarao sam prostor za ekspoziciju čiste organske ideje”, ističe na početku razgovora Kaluđerović i dodaje:

“Tek tad shvatam suštinsko značenje termina ‘stvaranje nečega’. Stvaranje djela je posve autonoman proces, koji oslobođen od ega nisam mogao da sputam ili poremetim. Djelo mora da bude čisto i istinito, preživljeno, a ne proživljeno iskustvo”, smatra umjetnik.

Paleta boja na njegovim radovima, kako kaže zavisi od narativa.

“Kad koristim dominantno tamnije partije, a obično su to pozadine, time u fokus stavljam jedini plan na slici. Tamne pozadine ogoljavaju suštinu i predstavljaju drugu stranu medalje. Svjetliji tonovi otkrivaju širu sliku ambijenta i uzroka stanja. Intenzivno eksponirane površine nagovještavaju tinjajuću tenziju. Ona se očitava na licima slikanih portreta. Oči odbijaju da vide ili uopšte da pogledaju u pravcu svjetla, u istinu. Bijelo platno je dekorativno prisutno i nema semantičku vrijednost. Tako potureno treba da asocira na čistotu i nevinost njegovog kvazi humanističkog karaktera i namjera”, objašnjava Kaluđerović, dodajući da je kruna završni dio ove besmislene slagalice kojom se upotpunjava laž.

“Glad čovjeka je u centru svega i mjera svemu. Sa njim počinje i zavšava se ideja ove civilizacije, na čijem tronu je ego. Prozren u svojoj namjeri, nesuđeni Bog postaje samoproglašeni kralj. Tim činom ulazi u ekstazu koja ga anestezira od bola kojim (za njega) zaudara realnost”, ističe Kaluđerović.

Iako će njegove slike biti izložene u u Koncept Art Space galeriji čiji je prostor prilično intiman i mali, on smatra da to neće uticati na doživljaj koji će probutiti kod posjetilaca.

“Smatram da ovaj prostor sa svojim karaktetistikama i sekundarnom namjenom (kafe-bar), dodatno upotpunjuje sustinu priče. U njemu je prisutna spontanost života. On ne opterećuje posmatrača formalnostima i ne pavi distancu u odnosu na sliku. U stvari, ideja je i potekla iz sličnog ambijenta, tako da se samo vraćam ‘mjestu zločina’”, priznaje Kaluđerović.

Njegovi radovi biće izloženi u ovom prostoru do 13. aprila, a što se tiče prodaje slika, o tome, kako kaže ne razmišlja.

“Činjenica da sam završio jedan opus nakon deset godina pauze dovoljno mi je vrijedna, ali ako se i pojavi nečije interesovanje rado bih razmotrio tu opciju”, ne krije umjetnik.

Nada se da će postavku izložbe “Enjoy Anesthesia” imati priliku da vide ljubitelji ova umjetnosti i u drugim gradovima.

“Ova izložba je planirana da posjeti još neku adresu, mada u ovom trenutku još nemam jasan plan kad, gdje i zašto bas tamo. Tema je univerzalna i svevremena i nema problem da opstane u vremenu još za dugo dugo”, zaključuje Kaluđerović.

Bonus video: