Tragom slikarstva Behaudina Selmanovića

Samostalna izložba slika poznate sarajevske umjetnice Adele Nurković Kulenović otvorena je u izložbenom prostoru Doma kulture u Pljevljima
381 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe Anele Nurković Kulenović, Foto: Goran Malidžan
Sa otvaranja izložbe Anele Nurković Kulenović, Foto: Goran Malidžan

Samostalna izložba slika poznate sarajevske umjetnice Adele Nurković Kulenović otvorena je u izložbenom prostoru Doma kulture u Pljevljima, a organizator događaja je umjetnička galerija “Vitomir Srbljanović”.

Direktor te ustanove Beslis Pojatić kazao je da je izloženo 26 radova rađenih tehnikom akrili na platnu koji su nastali poslednje tri godine.

Otvarajući izložbu istoričar umjetnosti Mirko Mališić rekao je da u slikarskim venama Adele Nurković Kulenović, teče boja poznatog slikara Behaudina Selmanovića, porijeklom iz Pljevalja.

„Kada sam vidio Adeline slike, odmah sam prepoznao da je ona jedan logičan nastavak slikarstva koji je gajio Behaudin Selmanović. Boje su vibrantne, žive. Ona u različitim ciklusima pokušava da različite poetike dočara, a zapravo je suština da se bavi društvom, da se bavi čovjekom i da pokušava da prodre u srž naše duše, odnosno da uspijemo da povratimo nešto što smo u današnjici možda izgubili. Ona se vrlo živo igra sa jakim bojama, čistim površinama“, rekao je Mališić.

Zahvaljujući se pljevaljskoj publici na prisustvu, Adela Nurković Kulenović je istakla da su izloženi radovi mogu koji se mogu podijeliti u tri ciklusa.

„Jedan ciklus je vezan za moj diplomski rad, drugi za magistarski, a treći se zove ‘Tragom slikarstva Behaudina Selmanovića’. To je nešto čime ću se ja baviti i u budućnosti. Zato bih zamolila sve koji znaju bilo koju informaciju o Behaudinu Selmanoviću da mi je prenesu, jer želim da sačuvam ono što je on radio i stvarao. Behaudina Selmanovića danas svi svojataju. Bosanci kažu da je to bosanski umjetnik, Hrvati kažu da je njihov pošto je studirao u Zagrebu, ali u svim biografijama na početku piše da je rođen u Pljevljima“ rekla je Nurković Kulenović.

Adela Nurković Kulenović rođena je 1981. godine u Rožajama. Akademiju Likovnih umjetnosti završila je u Sarajevu u klasi profesora Radoslava Tadića, a postdiplomske studije u klasi profesora Amera Bakšića. Izlagala je samostalno i na mnogim grupnim izložbama. Članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Bonus video: