O nestalima, iz ženske vizure

Predstava je rađena po tekstu Doruntine Baše, u režiji Ane Tomović, a uloge tumače Jasna Đuričić i Milica Stefanović. Dramaturgiju potpisuje Filip Vujošević
188 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: PRIVATNA ARHIVA
Scena iz predstave, Foto: PRIVATNA ARHIVA
Ažurirano: 10.04.2019. 10:20h

Predstava „Prst” u produkciji Heartefacta i BITEF teatra iz Beograda biće izvedena u Nikšićkom pozorištu 12. aprila, u 20 časova. Predstava je rađena po tekstu Doruntine Baše, u režiji Ane Tomović, a uloge tumače Jasna Đuričić i Milica Stefanović. Dramaturgiju potpisuje Filip Vujošević.

“U mnogim tradicionalnim kosovskim kućama, još se dešava da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom, iako je prošlo više od deset godina od rata. Pravo nad njihovim životima, koje je nekad pripadalo mužu, sada pripada njegovoj porodici. One uopšte nemaju ‘privatni’ život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz porodice njenog muža, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice. Ali, šta se dešava ako se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke? Da li je ona u stanju da ‘čvrstom rukom’ kontroliše situaciju? I kako uspijeva da održava domaćinstvo u situaciji kada je progone sećanja na nestalog sina koga je pokušala da sakrije u podrumu kuće? Kako zadržava moć u situaciji kada su snajina očekivanja u vezi sa nestalim mužem nešto drugačija i kada se dvije žene povređuju dovodeći međusobni odnos do (nemogućeg) razrešenja?”, navodi se u najavi predstave.

Komad „Prst” istražuje ovaj odnos u kontekstu najosjetljivijeg problema na Kosovu danas: pitanja nestalih, ali iz, “za ovo društvo radikalne”, pozicije žena koje su ostale iza. Ulaznice su u prodaji i mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od pet eura.

Bonus video: