Večeras počinju Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti

HAPS će trajati od 15. do 25. aprila, a publika će u tom periodu moći da vidi osam predstava i jedan film
316 pregleda 0 komentar(a)
HAPS od 15. do 25. aprila, Foto: HAPS
HAPS od 15. do 25. aprila, Foto: HAPS

Predstavom “Crna kutija” Nikšićkog pozorišta večeras u Herceg Novom, u Dvorani Park počinju Hercegnovske pozorišne svečanosti čiji je koncept ove godine, po zamisli selektorke Mile Kovačević, definisan kao “Komparacije”. Cilj je, kako je objasnila, da se otvore mogućnosti da se uporede dvije verzije istog teksta. Hercegnovske aprilske svečanosti biće organizovane od 15. do 25. aprila, a publika će u tom periodu moći da vidi osam predstava i jedan film.

Komad „Crna kutija“, koji otvara HAPS, nastao je po motivima filma „Potpuni stranci“. On ne nudi odgovore, već u realnom vremenu jedne večere nudi novu ili drugačiju dramaturšku formu u kojoj mobilni telefon, po davno predviđenom orvelovskom principu preuzima ulogu aktera i reditelja... „Crna kutija“ je, u polazištu, literarno pozorište koje zahtijeva visok glumački artizam, piše Goran Bulajić koji potpisuje režiju.

U predstavi igraju Simo Trebješanin, Gordana Mićunović, Jovan Krivokapić, Anja Drljević, Omar Bajramspahić, Marija Đurić i Nikola Vasiljević. Sa ovom predstavom 16. aprila “komparira” italijanski film “Savršeni stranci” reditelja Paola Đenovezea.

U okviru pratećeg programa HAPS-a biće organizovano nekoliko programa kao podsjećanje na razorni zemljotres koji je Herceg Novi i Crnu Goru pogodio prije 40 godina. Najzanimljivija je interaktivna izložba autora Vuka Vukovića “EarthQuake Montenegro” ili “Iskušavanje sjećanja”.

“Iskušavanje sjećanja kao da je povod za medijsku arheologiju Herceg Novog i Boke Kotorske, odnosno za istraživanje sačuvanih medijskih i misaonih artefakata o katastrofalnom zemljotresu koji je prije 40 godina zadesio Boku Kotorsku i Crnogorsko primorje. Prva interaktivna izložba unutar projekta #earthQuake-montenegRo podsjećanje je na Herceg Novi iz aprila 1979. godine, a kroz objektiv fotografa i medijskog radnika Milivoja Jugina čije je negative, s posebnom pažnjom, 40 godina čuvao Ante Krstović. Osim ‘vremenske’ migracije u Herceg Novi bez interneta, migracija koju činimo ovim projektom je, paradoksalno, i digitalna: izložba je prvobitno namijenjena takozvanim digitalnim domorocima, onima koji su rođeni odmah nakon zemljotresa, odnosno 1980. godine ili kasnije. I dok je, odmah nakon zemljotresa, ključni izvor informacija bio Radio Boka - 40 godina kasnije, digitalni domoroci oslanjaju se na digitalne i interaktivne medije... Promjene koje su se desile od 1979. do 2019. godine, uslovile su da svijet posmatramo drugačije - digitalno, ali su učinile i nužnim da sačuvamo ‘analogni’ Herceg Novi. Ako je zadatak ovogodišnjeg HAPS-a da komparira umjetničku produkciju regiona sada i ovdje, postavljamo pitanje možemo li komparacijama zahvatiti i vrijeme?”, napisao je Vuković.

Izložba je simbolično otvorena 15. aprila u 7.20 i od tada je dostupna u prostoru digitalnih medija putem QR koda koji je moguće skenirati u foajeu Dvorane „Park“.

“Od 12 do 14 sati, 15. aprila, planirali smo, kao uvod u pozorišne svečanosti, koncert u Parku ‘Boka’ u kome od 1979. nema istoimenog hotela - i on nam nedostaje. Učestvovaće hor SMŠ ‘Ivan Goran Kovačić’ i grupa Kuplung, a Heavy Hour Band započeće koncert pjesmom Yu grupe u kojoj je stih ‘Tresla se zemlja celi dan’ što je i naziv koncerta koji je iskorak HAPSa ka mlađoj publici”, naveli su organizatori.

Bonus video: