Pjesnički maraton u Dvorcu kralja Nikole

U sali Dvorca promovisan je treći broj časopisa za kulturu i umjetnost “Nekazano”, u kojem su objavljeni radovi preko 80 autora
455 pregleda 0 komentar(a)
Sa pjesničkog maratona, Foto: Radomir Petrić
Sa pjesničkog maratona, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.04.2019. 20:59h

Performansom na šetalištu ispred Dvorca kralja Nikole, a potom i poetskim maratonom u sali Dvorca, Međunarodno udruženje književnih stvralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara dalo je svoj doprinos proslavi Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Prvi su nastupili pjesnici Svetozar Đurišić i Srđan Leković koji su održali poetske časove kao gosti Učeničkih parlamenata Srednje ekonomsko – ugostiteljske i Srednje stručne škole, a potom su članovi “Nekazanog” na Šetallištu kralja Nikole, uz pomoć Društva maslinara Bara koje im je za ovu priliku obezbijedilo štandove , izložili svoje knjige, i za šetače priredili performans „Uzmite mikrofon i kažite pjesmu“.

U sali Dvorca promovisan je treći broj časopisa za kulturu i umjetnost “Nekazano”, u kojem su objavljeni radovi preko 80 autora, a koji je posvećen preminulom barskom pjesniku dr. Vladislavu Pavićeviću o kojem je nadahnuto besjedio književnik Ranko Vujačić.

Predsjednik “Nekazanogh” Labud N. Lončar zahvalio je na pomoći svima koji su pomogli objavljivanje časopisa i ovo poetsko veče , a posebno i gostima koji su za ovu priliku doputovali u Bar i kazivali svoje stihove Željku Bilankovu iz Splita, Zdravku Lukanoviću iz Pelagićeva, Slavici Šešum iz Beograda, Dušku Nedoviću iz Bijelog Polja, Goranu Radičeviću iz Risna i Dragani Lutovac iz Tivta.

U programu koji je vodila Sonja Klisić, nastupili su i Gordana Sarić iz Nikšića, Nikola Nenezić Čudesni, Slobodan Čurović Apis, Milojka Jovović, Natalija Novaković, Slavka Klikovac, Anika Vuletić, Danijela Lela Jovanović i Sanju Veličković iz Podgorice, članovi Udruženja „Sjeverac“ iz Podgorice Mišo Kuburović, Bato Krković, Veselin Vujović, Rade Petričević i Radomir Puco Dragićević.

Iz Bara i Virpazara svoju poeziju su govorili Svetozar Đurišić, Mladen Babović, Srđan Leković, Trivo Zolak, Nataša Lečić, Lazar Minić, Vasilije Vasko Janković, Miško Vučinić, Marko Giljača, a Miroslav Jovanović Timotijevkazivao je pjesmu Nikolete Strugar Bošković iz Podgorice po molbi autorke.

Na posebno topao prijem publike u Dvorcu naišli su barski đaci čiji su radovi zastupljeni u časopisu- Anđela Nenezić iz OŠ „Blažo Jokov Orlandić“, te Vuk Raspopović i Milica Jovanović iz sutomorske OŠ „Kekec”, te Andrea Marković, Anđela Bujić, Sanela Škretović i Milica Pavlović iz Srednje ekonomsko - ugostiteljske škole, koj eu školskoj literranoj sekciji vodi prof. Valentina Drobnjak.

Igrokaz su izvela djeca iz vrtića “Svetionik”, a u muzičkom dijelu nastupili su Klapa KUD “Jedinstvo” Bar i učenici barske Muzičke škole Katarina Radević i Valentina Lukić.

Bonus video: