Vođenje kroz izložbu umjetnice iz Zimbabvea

180 pregleda 0 komentar(a)
Virginia Chihota, Foto: ULUCG
Virginia Chihota, Foto: ULUCG

Vođenje kroz izložbu serigrafija i crteža „Intuicija“ umjetnice iz Zimbabvea, Virginie Chihota, biće upriličeno večeras u 18.30 časova u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Premijerno predstavljanje ove umjetnice crnogorskoj publici rezultat je saradnje Ambasade Austrije u Podgorici i ULUCG.

Njen rad je duboko pod uticajem ličnih iskustava. U razmišljanjima o intimnosti i ljudskoj figuri, bavi se temama rađanja, odgoja, braka, srodstva, tugovanja i vjere. Školovana grafičarka samouvjereno vlada sito štampom da sve djeluje kao original. Ona miješa štamparske tehnike sa tehnikama crtanja kako bi napravila jedinstvena djela udarnih, formalnih kompleksnosti, ističu iz ULUCG.

“Ona često prikazuje ženske oblike uronjene u čistu apstrakciju, tijela uhvaćena u čudnim zagrljajima stvarajući figurativno jedinstvo zajedno sa ikonografskim repertoarom koji ukazuje na izvorno, dok naglašava povezanost i kolektivnost”.

Virginia Chihota je rođena 1983. godine u Chitungwiza, Zimbabwe, a živi i stvara u Podgorici. Diplomirala je 2006. godine na Fine Arts from the National Art Gallery Studios u Harareu, Zimbabve, a svoju državu je predstavljala na 55. Bijenalu u Veneciji. 2013. godine. Iste godine je osvojila i nagradu Prix Canson.

Bonus video: