Miljenko Jergović: Sarajevski Marlboro

Kao sve velike knjige o ratu, Sarajevski Marlboro ne govori o ratu - govori o životu
2264 pregleda 0 komentar(a)
Regionalna književnost: Sarajevski malboro - Miljenko Jergović
Regionalna književnost: Sarajevski malboro - Miljenko Jergović

O zbirci "Sarajevski Marlboro" zapisano je: Jergović pokazuje da se ono što nas ujedinjuje ne može negirati, a ono što nas razdvaja lako može postati kobno. Ovaj klasik antiratne proze upozorenje je na ogromnu cijenu koju plaćamo kada mrzimo druge.

“Kao sve velike knjige o ratu, Sarajevski Marlboro ne govori o ratu - govori o životu. Jergović je strašno talentovan pisac, a ljude za vrijeme opsade pokazuje u dirljivoj cjelovitosti. I još jedna stvar: ovo nije knjiga sažaljenja kakvih danas ima mnogo – Sarajevski Marlboro je knjiga za ljude koji cijene život”, napisao je o pričama Miljenka Jergovića književnik i kritičar Aleksandar Hemon.

Sarajevski Marlboro je prva zbirka pripovjedaka bosansko-hercegovačkog pisca koja mu je donijela popularnost na balkanskim prostorima, ali i međunarodna priznanja. Obični, mali ljudi, sa svojim željama, ljubavima i strahovima na surov način bivaju zaustavljeni tragičnim ratom kojim upravljaju moćni i nedodirljivi.

Kao što i sam autor kaže u podnaslovu 'Rekonstrukcija događaja', kroz priče se ogleda i svojevrsna Jergovićeva interpretacija ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Bonus video: