Skrivene tajne tekstura površine i kolorita vode

U Perjaničkom domu večeras će biti otvorena izložba “Ogledala u vodi” akademske umjetnice Mirjane Marsenić-Vujović
370 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

U Perjaničkom domu Centra savremene umjetnosti na Kruševcu, večeras u 20 časova biće otvorena samostalna izložba “Ogledala u vodi” akademske umjetnice Mirjane Marsenić-Vujović.

Istoričarka umjetnosti Maja Dedić zapisala je da umjetnica interpretira ključne elemente “skrivenih tajni tekstura površine i kolorita vode koji pokreću njene emocije” onako kako ih iskonski osjeća.

“Uz suptilan osjećaj za koloritne modulacije i dočaravanje svjetlosnih prodora, smjenom toplih i hladnih boja, pastuoznih i sfumato hromatskih partija, umjetnica stvara djela puna utišane emotivnosti. Koristeći sklad zelenih, oker, plavih, smeđih i narandžastih tonova, kroz koje nenapadno provijavaju bogate i maštovite smješe bjeličastih i svijetlih tonova načinjenih širokim potezima četke, katkad prozračne a katkad guste teksture, slika vizuelno naglašene površine listova i lokvanja koji su slobodno raspršeni po površini platna i papira”, navodi Dedić.

Mirjana Marsenić Vujović je završila Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 2011. na odsjeku Slikanje u klasi prof. Branislava Sekulića. Dio specijalističkih studija pohađala je u Francuskoj, a magistarske studije iz oblasti slikarstva završila je 2013. na FLU na Cetinju u klasi prof. Ratka Odalovića. Od 2015. radi kao profesor likovne umjetnosti u QSI International School Of Montenegro. Članica je ULUCG od 2011. i dobitnica priznanja „21. jul“ Opštine Berane za ostvarene rezultate iz oblasti likovnih umjetnosti, i godišnje nagrade za slikarstvo FLU Cetinje 2011.

Do sada je samostalno izlagala u Pragu, Novom Sadu, Baru, Podgorici, Amsterdamu, Beranama, Londonu, Cetinju i Tivtu.

Bonus video: