Lubardin svijet po volji djeteta

260 pregleda 0 komentar(a)
Sa hepeninga u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa hepeninga u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Povodom obilježavanja 18. maja Međunarodnog dana muzeja u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću organizovan je hepening pod nazivom „Lubarda: Ja sam ja i slikam svijet po svojoj volji“. Na hepeningu, tokom koga su organizovane likovne radionice, mališani iz nikšikih vrtića, ali i 45 gimnazijalaca su bojom dočarali svoj i Lubardin svijet.

Jelena Đukanović, direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić, koja je organizovala hepening zajedno sa Fondacijom „Petar Lubarda“, kazala je da je nemoguće zamisliti ljepšu publiku i sa ljepšim učesnicima proslaviti Međunarodni dan muzeja. Dok su mališani iz vrtića crtali svoj, gimnazijalci su imali zdatak da na majica predstave Lubardin svijet. Njih 45, koliko je i godina od smrti poznatog slikara, na isto toliko majica predstavilo je po jedan detalj .

Đina Lazar, predsjednica Fondacije „Petar Lubarda“, pričala je najmlađim posjetiocima o djetinjstvu velikog slikara, o tome kako je više volio boje od čokolade, kako je boraveći u Nikšiću shvatio da može da bude slikar i ništa drugo.

„Ako zavolite slikanje i vi možete jednog dana da postanete veliki umjetnici. Petru bi bilo puno srce radosti da vidi ovako slatku djecu da njemu i njegovom stvaralaštvu posvećuju pažnju“, poručila je Lazar.

Prema riječima direktorice Muzeja u septembru će biti organizovana izložba na kojoj će biti predstavljeni svi radovi nastali tokom hepeninga koji je organizovan u sklopu majskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019.

Galerija

Bonus video: