Marija Vemić izlaže slike u Podgorici

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je primijetila da je tijelo "velika tema" u radu mlade Nikšićanke
445 pregleda 0 komentar(a)
Najava izložbe
Najava izložbe

Izložba "Dodir sebe" akademske slikarke iz Nikšića Marije Vemić biće otvorena u utorak veče u Podgorici u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Perjaničkom domu.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore Teodora Nikčević, a publika će moći da je pogleda do 30. juna.

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je primijetila da je tijelo "velika tema" u radu mlade Nikšićanke.

"Njen je stav da tijelo osjećamo i da tijelom osjećamo. Drugačije rečeno, tijelo je privilegovana slika među slikama i njega poznajemo ne samo opažajem nego iznutra doživljajima. Slikarka ne transponuje izgled tijela već njegovu logiku, pokretima, individualiziranim stavovima, s akcentom na licu i šakama. U konstrukciji figura na slikama bitan je crtež kao neka vrsta fine, ponegdje vrlo ekspresivne armature, dok je kompozicija rješavana centralno", zapisala je Nikčević.

Marija Vemić je rođena 1991. godine u Nikšiću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program slikarstvo, je završila u klasi profesora Dragana Karadžića. Do sada je izlagala na četiri samostalne i više kolektivnih izložb, a učestvovala je i na više simpozijuma i umjetničkih projekata u zemlji i inostranstvu.

Od 2017. godine je na master studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Tatjane Milaković.

Dobitnica je druge nagrade na „52. Hercegnovskom zimskom salonu“ 2019. godine. Član je ULUCG.

Bonus video: