Ogledala na podu galerije "Klub"

Bogdanović je kazao da je u Pirijevoj instalaciji “jasno prepoznatljiv odraz odvažnosti koju su nam, kao model, ostavili umjetnički tragaoci i rušitelji konvencija evropskog juga”
496 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Gov.me
Sa izložbe, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.06.2019. 09:31h

Pod galerije “Klub” Centra savremene umjetnosti Crne Gore od preksinoć je prekriven ogledalima, u sklopu instalacije “Koraci” italijanskog umjetnika Alfreda Pirija čija je izložba otvorena povodom Dana državnosti Republike Italije i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije. Izložbu je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je kazao da je u Pirijevoj instalaciji “jasno prepoznatljiv odraz odvažnosti koju su nam, kao model, ostavili umjetnički tragaoci i rušitelji konvencija evropskog juga”.

“Promišljanje veza između prostora i djelovanja, čime se gradi odnos bogat značenjem i emotivnom energijom, primarni je zadatak Pirijeve umjetnosti” istakao je on.

Djelo se sastoji od niza ogledala koja su postavljena na podu. Unutrašnji zidovi, zajedno sa eksponatima Centra savremene umjetnosti, reflektuju se na površinu ogledala udvajajući se u njoj i stvarajući “viziju prostora (i vremena) koji se stropoštava anulirajući normalno korišćenje tog dijela zgrade”.

“Namjera je da se stvori prostor koji je u stanju da proizvodi vizuelno iznenađenje zbog kojeg svijest o poznavanju istorije i materije sa kojima se suočavamo nije dovoljna da spriječi zadivljenost koja se u nama stvara”, navodi se u opisu izložbe.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli opisao je Alfreda Pirija kao svestranog umjetnika sa međunarodnim renomeom i dodao da postavka predstavlja više “kulturni događaj” nego izložbu. Izložba je realizovana posredstvom Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Alfredo Piri rođen je 1957. godine u Kozenci, a posljednjih godina radi i stvara u Rimu. Bavi se slikarstvom, skulpturom, radovima na papiru i ambijentalnim djelima.

Bonus video: