Herceg Novom ponuđeno da bude domaćin međunarodne radionice za duvačke orkestre

Mladi Gradske muzike Herceg Novi vratili su se iz Njemačke sa novim znanjem i iskustvima, ali i novim poznanstvima i prijateljstvima sa vršnjacima iz drugih zemalja
395 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice u Babenhauzenu, Foto: Privatna arhiva
Sa radionice u Babenhauzenu, Foto: Privatna arhiva

Mladi članovi Gradske muzike Herceg Novi uspješno su učestvovali u projektu međunarodne radionice za duvačke orkestre u Babenhauzenu u Njemačkoj. Kao rezultat dobre saradnje, Herceg Novom je ponuđeno da bude domaćin sledeće međunarodne radionice u febuaru 2020. godine. Konačna potvrda i detalji organizacije biće predmet razgovora u narednom periodu.

Osmoro mladih Novljana, članova Gradske muzike uzrasta od 12 do 16 godina, bili su sa muzičarima iz Njemačke i Poljske dio velikog orkestra koji je brojio 62 člana. Pod dirigentskom palicom Patrika Šila iz Njemačke i Dariusa Leziona iz Poljske mladi muzičari su na aktivnim i dinamičnim probama uvježbali pet kompozicija.

Svoje znanje pokazali su u finalnom dijelu projekta, nastupom na Festivalu muzike u gradu Natenhauzenu 1 i 2 juna. Ovaj festival okupio je 65 orkestara sa 1.700 muzičara.

Jedinstveni, veliki orkestar koji su činili mladi članovi Gradske muzike Herceg Novi sa kolegama iz Njemačke i Poljske dobio je posebnu pažnju publike, u skladu sa sloganom prvog festivalskog dana - "na mladima svijet ostaje".

Nakon sedam dana, mladi Gradske muzike Herceg Novi vratili su se iz Njemačke sa novim znanjem i iskustvima, ali i novim poznanstvima i prijateljstvima sa vršnjacima iz drugih zemalja koji su takođe zaljubljenici u muziku i zajedničko muziciranje.

Do saradnje i poziva za učešće na radionici u Babenhauzenu došlo je nakon prošlogodišnjeg učešća i osvajanja drugog mjesta u poljskom gradu Lobecu, na takmičenju duvačkih orkestara Evrope. Žiri, koji su činili i članovi iz Njemačke, zapazio je da u ansamblu Gradske muzike Herceg Novi svira veliki broj mladih, uzrasta od 12 do 25 godina, i odmah nakon festivala uputio poziv za ovu radionicu, koja je realizovana u okviru njemačko-poljskog kulturnog projekta. Učešće u radionici hercegnovske Gradske muzike podržale su Opština Herceg Novi i lokalna Turistička organizacija.

Bonus video: