"U slavu crnogorskih komita” promovisana u Nikšiću

U knjizi su i svečani govori sa otkrivanja spomenika, kao i fotografije koje su pratile ovaj događaj, kao i fotografije sa pomenutih tribina
1937 pregleda 5 komentar(a)
Sa promocije, Foto: UBNOR
Sa promocije, Foto: UBNOR

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića u saradnji sa "Nikšićkim pozorištem" i Gimnazijom "Stojan Cerović" organizovali su promociju knjige "U slavu crnogorskih komita”.

Predsjednik UBNOR-a Slobodan Mirjačić kazao je da je knjiga posvećena izgradnji spomenika crnogorskim komitima koji su se borili za pravo čast i slobodu Crne Gore 1916-1929, a koji je otkriven u decembru prošle godine. Podsjetio je ideja o podizanju spomenika stara nekoliko decenija, a je njena realizacija počela tek prije dvije i po godine na inicijativu UBNOR-a. Inicijativu su podržali Skupština opštine Nikšić, Ministarstvo kulture, SUBNOR, Filozofski fakultet, Matica crnogorska, Crnogorski pokret i brojne druge institucije i ustanove, a kao idejno rješenje izabran je rad akademskog vajara, mr Sretena Milatovića.

“U cilju upoznavanja stanovništva o komitskom pokretu i podizanju spomenika, UBNOR i antifašisti Nikšića organizovali su i održali deset javnih tribina, šest u Nikšiću i po jednu u Šavniku, Cetinju, Kolašinu i Danilovgradu”, istakao je Mirjačić i dodao da je u knjizi objavljen dio izlaganja sa održanih tribina.

U knjizi su i svečani govori sa otkrivanja spomenika, kao i fotografije koje su pratile ovaj događaj, kao i fotografije sa pomenutih tribina.

“Posebno smo ponosni što smo uspjeli da prikupimo i 95 fotografija iz komitskog perioda kao i fotografije komita i da budu na jednom mjestu objavljene što je do sada jedninstven slučaj”.

Poseban dio knjige predstavlja spisak svih donatora koji su pomogli izgradnju spomenika njih 278 od čega 195 iz Crne Gore, 37 iz dijaspore i 46 organizacija, ustanova i institucija.

“Dugo se o komitima i komitskom pokretu u Crnoj Gori govorilo ispod glasa, a spomenik i ova knjiga su samo mali dio onoga za šta su se oni borili i čija je misija završena tek 2006. godine obnovom crnogorske nezavisnosti. Današnja Crna Gora afirmacijom komitskog pokreta želi da ukaže na kojim temeljima počiva i koje vrijednosti baštini”, istakao je Mirjačić i dodao da podizanje spomenika predstavlja vraćanje duga komitima koji nijesu dozvolili da se “utre ime crnogorsko”.

Moderator večeri, kojaje organizovana u sklopu Nikšićke kulturne scene, bila je Slavica Milović, a 15 profesora i učenika Gimnazije izveli su prikladan kulturno umjetnički program posvećen komitskom pokretu.

Na kraju programa predsjednik SUBNORA Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić uručio je članske knjižice novim članovima UBNOR-a i antifašista Nikšića, Milutinu Kankarašu i Aleksi Pavlićeviću, učenicima Gimnazije.

Bonus video: