Terles najbolji u Banja Luci

Komad “Pometnje pitomca Terlesa” osvojio je nagradu za najbolju predstavu na Međunarodnom festivalu mladog glumca
123 pregleda 0 komentar(a)
Marko Todorović, Foto: Privatna arhiva
Marko Todorović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.06.2019. 11:37h

Predstava “Pometnje pitomca Terlesa” Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića, režiji Zorana Rakočevića i u izvedbi Marka Todorovića, proglašena je najboljom predstavom Međunarodnog festivala mladog glumca, na banjalučkom Teatar Festu.

“Ova kontroverzna priča o odrastanju u nevinim godinama, ne samo za mladog čovjeka kakav je pitomac Terles, već i za cijeli narod, snažno komunicira sa sadašnjim vremenom, ostavljajući gledaoca zbunjenim i zapitanim nad univerzalnim dilemama i iskušenjima na koje nije imun niti jedan prostor ili vrijeme. Čudesna sinergija koja nastaje u sintezi dramskog teksta, osobenog rediteljskog rukopisa i ekspresivne glume stvara scenski događaj koji provocira. Mladi glumac, Marko Todorović, slijedeći rediteljsku zamisao Zorana Rakočevića, bezrezervno i žestoko, kako to samo mladost može, artikuliše lik pitomca Terlesa, suvereno vladajući glumačkom vještinom u maniru velikih majstora glume”, navodi se u obrazloženju žirija koji su činili: Duško Ljuština - predsjednik, Vladimir Đuričić iDževdet Tuzlić - članovi, a selektorka festivala je dr. Ljiljana Čekić. Žiri je jednoglasno donio odluku i tako izvođenje mladog crnogorskog glumca proglasio najboljim na ovogodišnjem festivalu koji se održao pod sloganom „Najbolje tek dolazi“, a u sklopu pratećeg programa Teatar festa.

”Stvarno jedno posebno igranje. Zoki i ja smo se posebno spremali za ovo igranje, nakon nastupa u Litvaniji gdje smo takođe dobili nagradu”, kazao je Todorović za “Vijesti”, a Rakočević dodao da je “posebnu draž” imalo i to što su na festivalu nastupili posljednji. Predstava je prije ovog festivala izvedena i u Litvaniji, a mladi crnogorski glumac kaže da je svako igranje novi izazov. “Zato što očekujem od sebe da svako igranje budem sve bolji i sigurniji u lik koji interpretiram. Jeste i lakše, jer sa više igranja dobijam i samopouzdanje, imam više utakmica u nogama. Ipak, svako igranje je nova vrsta odgovornosti jer se Zoran i ja uvijek trudimo da unaprijedimo sve segmente”, rekao je Todorović. Rakočević dodaje i da publika uvijek slično reaguje i da je “uglavnom podijeljena”.

“Sredstva su nam malo radikalna u predstavi i mislim da uvijek značajan dio publike šokiramo, što mislim da je žiri u Banja Luci prepoznao. I tematski smo željeli da šokiramo gledaoce, a to se stvarno i desilo. Igrali smo na maloj sceni, stručna javnost je činila veći dio publike, mislim da su prepoznali ono što smo željeli da kažemo”, ističe Rakočević.

“Na sceni ne možeš da lažeš, posebno na maloj sceni. Ja dok igram, osjećam da li je publika sa mnom ili nije, a ovaj put je bila u potpunosti”, zaključio je Todorović.

Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović, organizator je Milivoje Lakić. Komad je rađen u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije - ATAK i Kulturno informativnog centra “Budo Tomović”, a realizovan kroz program malih grantova u okviru projekta “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba” koji su sproveli NVO Juventas, Kvir Montenegro i Inistitut za pravne studije, podržan od strane Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

Čekaju na domaće festivale

“Pometnje pitomca Terlesa” je, kao najbolji komad, stekao i pravo na učešće na manifestaciji “Dani Zorana Radmilovića”, na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru, koji se održava u oktobru. Izvođenje na Međunarodnom festivalu mladog glumca bilo je 11. igranje ovog komada od njegove premijere, a Rakočević ističe da to jeste malo.

“Tako se poteže pitanje nezavisne produkcije i mogućnosti da ta produkcija svoje proizvode plasira publici. Mi smo, osim u više crnogorskih gradova, nastupili na ova dva spomenuta festivala i nagrađeni smo na oba”, primijetio je Rakočević.

Marko Todorović je “Vijestima” kazao i da se nakon priznanja nada i pozivima na festivale iz naše zemlje. Rakočević, pak, na to apeluje. “Uvijek se nekako moraju vanjski kriterijumi zadovoljiti da bi se nastupilo u Crnoj Gori. Mislim da smo mi do toga stigli”, kaže on.

Bonus video: