Počeli Dani akorda: Kulturu prbližavaju djeci

Omladinski teatar čine glumci koji su ponikli u dječjem teatru i koji iza sebe imaju mnoštvo urađenih predstava i nagrada
130 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave “Dnevnik Ane Frank”, Foto: Miloš Zvicer
Scena iz predstave “Dnevnik Ane Frank”, Foto: Miloš Zvicer

Predstavama „Akordovog” dječjeg i omladinskog teatra, „Sedam Snežana i patuljak“ i „Dnevnik Ane Frank“ u Nikšićkom pozorištu počela je tradicionalna manifestacija „Dani Akorda“, koju već 22 godine organizuje istoimeni Kulturno kreativni centar (KKC).

Prema riječima direkora KKC „Akord“, Dragana Kneževića, 22 godine uspješnog rada i umjetničkog angažmana odlučili su da obilježe pozorišnim i poetsko-muzičkim večerima.

„Što se predstava tiče, prvo se orijentišem na to kakav kadar imam, a zatim biram predstave iz kojih, prije svega, djeca, kako ona koja gledaju, tako i ona koja igraju, mogu da nauče nešto“, kazao je direktor „Akorda“.

Prema njegovim riječima, omladinski teatar, koga čine glumci koji su ponikli u njihovom dječjem teatru i koji iza sebe imaju mnoštvo urađenih predstava, ali i nagrada, prvi put se susreće sa „ovako jakom i teškom tematikom“ - progomom Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

„Orginalni scenario koji je, da kažem, jako crn, sam modifikovao i nijesam dozvolio da se nada u bolje sjutra ugasi. Mislim da su akteri predstave uspjeli da dođu do saznanja da je i te kako bitno ovo što igraju, da oni prenose jednu pouku - da se nacizam i fašizam moraju ugušiti za sva vremena“, kazao je Knežević.

Manifestaciju je otvorio Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport i mlade i kazao da je približiti kulturu djeci znači stvoriti kvalitetnu osnovu za buduće stvaraoce, kulturne poslenike, kao i emancipovane i uspješne građane.

Drugi dan manifestacije rezervisan je za dvanaestogodišnju Irinu Bulatović i njene goste, Nikolinu Orbović, Luku Bajovića, Stefanu Jočić i kreativni studio “Art viva dance”, i “Ponoćnu baladu”, pjesnika Radula Rakočevića Rakocija i njegove goste Dušana Govedaricu, Obrada Nenezića i Milenu Šućur.

Bonus video: