Predstavljen program manifestacije "Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori"

Na osnovu odluke Vlade Mađarske, koja pokriva cjelokupne troškove, Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske i Ambasada Mađarske glavni su organizatori kulturnih programa čiji je cilj predstavljanje tradicionalne mađarske kulture
370 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za novinare, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 13.06.2019. 14:52h

Manifestacija "Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori" svečano će biti otvorena u Podgorici, 18. juna u Crnogorskom narodnom pozorištu u 20 časova, gdje će biti upriličena Opereta gala - koncert koji odiše melodičnom muzikom, romantičnim momentima i humorom.

Umjetnici Mađarskog operetnog teatra iz Budimpešte: Monika Fišl, Mate Mikloš Kerenji, Soma Langer, Anita Lukac, Silvi Sendi i Žolt Vadas napravili su izbor najpoznatijih komada najpopularnijih kompozitora opereta: Štrausa, Lehara, Kalmana i Kacoa. Autentični mađarski folk bend će pratiti simfonijski orkestar Operetnog teatra, na taj način dajući jedinstvenu crtu večeri muzike i plesa, najavljeno je na konferenciji za medije.

Manifestacija će trajati do kraja septembra, a tokom tog perioda biće upriličena 24 događaja.

Već 20. juna u JU Muzeji i galerije Podgorice u 19 časova biće upriličena izložba fotografija "Mađarski trendseteri u istoriji fotografije".

Još jedna izložba fotografija, čiji su autori međunarodno priznati Imre Kinski (1901-1945), koji je stradao u Holokaustu, i Oto Kajzer (1953), pod nazivom "Kajzer - Kinski: Priče iz Budimpešte" biće prikazana 24. juna u foajeu Nikšićkog pozorišta od 19 časova, od 8. jula u 19 časova biće izložene u podgoričkom tržnom centru Delta City, a od 30. jula u Tivtu, u Porto Montenegru, sa otvaranjem u 20 časova.

U Perastu će 27. juna natupiti a kapela bend "Fool Moon" koji će u 21 čas održati koncert na Pjaci Sv. Nikole, a u zavisnosti od okolnosti koncert možda bude premješten u hotel Jadran-Iberostar.

Postavka "Izložba o vaterpolu" biće otvorena na šetalištu u Budvi 5. jula u 19 časova, a otputovaće i do Herceg Novog gdje će biti otvorena 23. jula na Škveru u 19 časova i 14. avgusta u prostoru otvorenog bazena "Primorac" u 18.30 časova.

U okviru 27. Kotorskog festivala pozorišta za djecu u Kulturnom centru "Nikola Đurković" će biti izvedena predstava "Emešin san" zasnovana na pješčanoj animaciji svjetski poznatog mađarskog umjetnika i reditelja animacionih flmova, Caka Ferenca. Izvedbu, 11. jula u 20 časova, pratiće muzika "Art’s Harmony" ansambla.

Orkestar Starog Budima Danubia izvešće koncert "Zenehid" u Kotoru, 21. jula, na Trgu Katedrale Sv. Tripuna, u 22 časa.

Tivat će 30. jula biti domaćin koncerta "Myrtill and the swingistique" u prostoru Mulo1, Porto Montenegro u 22 časa. Bend Mirtil Mišele oživljava atmosferu Francuske iz prošlog vijeka svojim pjesmama na francuskom i engleskom, uključujuci šansone Edit Pjaf, izvedene u veselom ciganskom sving maniru, navodi se u najavi događaja.

Par dana kasnije, 1. jula, visoko cijenjena pop-rok zvijezda u Mađarskoj, Ildiko Keresteš izvešće koncert u Luštica Bay, Mulo, u 22 časa. "Barna pély trio" nastupiće 18. avgusta na Trgu Miće Pavlovića, Trg od muzike, Stari grad, u Herceg Novom, od 21 sat.

Frontmen benda, Peli Barna, jasno je pozicioniran muzičar u sferi mađarskog džeza i popa koji u svojim pjesmama spaja elemente džeza, bluza, roka, soula, fanka i popa.

On će dan kasnije održati i solo koncert u "City Cafe", takođe u Herceg Novom, u 21 čas. Istog dana, 19. avgusta, u istom gradu će u Gradskoj kafani će biti upriličena izložba "Slatki ambasadori - uvod u mađarsku gastrodiplomatiju", u 21 čas, a u pitanju je putujuća izložba Mađarskog muzeja trgovine i turizma.

Jedinstveni umjetnik mađarske džez scene, Bai Balaž održaće koncert na Žabljaku, na Crnom jezeru, 20. avgusta u 21 čas. "Budapest jazz orchestra" nastupiće 30. avgusta u Budvi, na terasi restorana Makarul hotela Mogren, u 21 čas.

Putujuća izložba Mađarskog muzeja nacionalne istorije "Kolijevka i skrovište - flora i fauna zapadnog Balkana iz mađarske perspektive" biće otvorena 5. septembra u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore u Podgorici, u 13 časova.

Konferencija na temu "Stanje u EU i buducnost politike proširenja EU" organizovaće mađarski Institut za inostrane poslove i spoljnu trgovinu, u Podgorici, 10. septembra u EU Info centru, u 10 časova.

Alternativna predstava "Ptičica" koju je radila trupa Pal Frenaka biće izvedena 16. septembra u Crnogorskom narodnom pozorištu u 20 časova.

Na crnogorskom Javnom servisu - Radio televiziji Crne Gore biće emitovani mađarski filmovi: romantični avanturistički film "Kinčem", mađarsko-švedsko-izraelska drama "Groznica u zoru" i ironična mađarska porodična saga "Mama i drugi ludaci u porodici".

Na konferenciji za medije govorio je ambasador Mađarske u Crnoj Gori Neđeši Jožef koji je istakao da Mađarska Crnu Goru "ne gleda samo kao strateškog partnera, već i kao istinskog prijatelja".

Na osnovu odluke Vlade Mađarske, koja pokriva cjelokupne troškove, Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske i Ambasada Mađarske glavni su organizatori kulturnih programa čiji je cilj predstavljanje tradicionalne mađarske kulture.

Program, koji publika može očekivati, predstavila je asistentkinja ambasadora za kulturu i ekonomska pitanja Timea Adžić.

Bonus video: