FILM "VJEČNA SADAŠNJOST"

Život kao filmski eksperiment

Kratki eksperimentalni film “Vječna sadašnjost” multimedijalnog crnogorskog umjetnika Stevana Lutovca biće premijerno prikazan danas u Beogradu, na festivalu “DEV9T”. Za “Vijesti” govori o ovom filmu i najavljuje novi koji je snimao na Cetinju, Skadarskom jezeru i Lovćenu
467 pregleda 0 komentar(a)
Lutovac, Foto: Kb Photography
Lutovac, Foto: Kb Photography

Multimedijalni crnogorski umjetnik Stevan Lutovac predstaviće se i ove godine beogradskoj publici na festivalu umjetnosti “DEV9T” sa kratkim eksperimentalnim filmom “Vječna sadašnjost”. Film će premijerno biti prikazan danas na pozornici “Oko” u 21.30 časova.

Film “Vječna sadašnjost” nastao je u saradnji sa poznatim novosadskim filmskim i pozorišnim kompozitorom Davidom Klemom koji je bio zadužen za muziku i dizajn zvuka, dok je Lutovac bio zadužen za koncept, kameru i montažu. Film je sniman u Beogradu, a u pitanju je treća saradnja ova dva umjetnika.

“Ovaj višemedijski rad bavi se istaživanjem fenomena vremena, (konkretno sadašnjosti) kao osnovnim elementom filma, a i života, odnosno percipiranjem vremena pomoću pokreta, višedimenzionalnih prostora, kao i igrom sinteze slike i zvuka. Film kao umjetnički instrument ili medij ima dalekosežniju moć istraživanja vremena od bilo kog naučnog instrumenta.Ovo djelo je koncipirano kroz poetsku sintezu medija (polivizije i polifonije). Pomjeranjem ‘objekata’ na trostruko podijeljenom ekranu (polivizija) dolazi do uspostavljanja novih značenjskih veza koje stvaraju audio-vizuelne sintagme”, kaže Lutovac u razgovoru za “Vijesti”.

On ističe da film kao instrument istražuje i onu tačku u vremenu koju nazivamo vječnom sadašnjošću, a u kojoj se spajaju sva tri vremena - prošlost, sadašnjost i budućnost. Takođe, taj “Vječna sadašnjost” predstavlja i jedan od odgovora na pitanje “Šta je vrijeme?”.

“Primarni cilj ovog rada je da promijeni uobičajenu percepciju vremena. Namjera mi je, takođe, bila i da istražim u kolikom odnosu audio-vizuelni mediji sudjeluju stvaranju novih filmskih formi. Kamerom se mogu ispitati deformacije vremena i prostora i njihovi odnosi, i mnoge stvari koje se ne mogu vidjeti golim okom ili očitati drugim našim čulima. Uspostavljanje ravnoteže između percepcije vremena i prostora je intrigantan problem”, navodi on u razgovoru za “Vijesti”.

Lutovac dodaje i da su muzika i zvuk za ovaj film takođe komponovani sa ciljem da predstave “vrijeme vječnosti sadašnjeg trenutka”.

“Otkucaj sata označava nama poznati tok vremena, ali ne možemo sa sigurnošću odrediti da li sat zapravo otkucava unaprijed, ili unazad... ili je možda samo ponovljen iznova isti otkucaj sadašnjosti. Ovaj pristup nas približava razmišljanju o fuziji vremena i anti-vremena. Muzički instrumenti koji su korišćeni su kohezija organskog i digitalnog koji u ovom slučaju predstavljaju komunikaciju čovjeka sa tehnologijom”, navodi mladi umjetnik.

Film “Vječna sadašnjost” je ekpserimentalno-dokumentarnog karaktera i predstavlja “prirodni nastavak prethodnog filma ‘Dva oka i dva glasa prošlosti’ koji se takođe bavi istraživanjem vremena (prošlosti)”, a koji je prikazan zajedno sa filmom “Multiverzum” na “Jesenjoj izložbi” Udruženja likovnih umetnika Srbije u Beogradu, u Umjetničom paviljonu “Cvijeta Zuzurić” početkom novembra. Taj film je okarakterisan kao “djelo iz oblasti proširenih medija”.

“Eksperimentalni film nije samo film izražavanja, odnosno komuniciranja između autora i gledaoca, već je akt otkrivanja i istraživanja. Eksperimentalni film spaja eksperiment kao razvoj filmskog jezika i umjetnički sadržaj, a to predstavlja poetski čin, kao što je i naučno istraživanje”, kaže Lutovac.

Lutovac, koji je slikar, glumac, filmski režiser, doktorand interdisciplinarne umjetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, smjer višemedijska umjetnost, i prošle godine je učestvovao na istom festivalu, sa filmom “Multiverzum”, a prije dvije godine sa slikarskim radovima “Kvantna fizika u slikarstvu”. Trenutno radi na svom novom filmu koji je sniman tokom ove i prošle godine na Cetinju, Skadarskom jezeru i Lovćenu, a okupio je značajan broj mladih crnogorskih umjetnika. Autor očekuje da će publika moći premijerno da ga vidi krajem 2019. godine.

Festival “Dev9t” podržala i Marina Abramović

Festival “DEV9T” je interaktivni umjetnički događaj, a peto, ovogodišnje izdanje, održava se od 14. do 22. juna u Staroj Ciglani u Beogradu pod sloganom “Stvaraj dalje”.

Tokom devet festivalskih dana posjetioci će moći da slušaju koncerte, gledaju predstave i učestvuju u kreativnim radionicama, a kompletan program je objedinjen temom “Alhemija”.

“Kao i prethodnih godina, ‘DEV9T’ će objediniti sve vrste umjetnosti i pokrenuti slobodne umove da stvore paralelnu, kreativnu stvarnost kroz devet umjetničkih sfera, među kojima su muzika, film, književnost, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, ples, fotografija i strip”, navodi se u opisu festivala.

Više od 1000 prijavljenih umjetničkih radova biće prikazano na petom izdanju festivala, a umjetničku podršku pružiće i: Marina Abramović, Ema Bregović, Miloš Šobajić, Marko Lađušić, Mrđan Bajić, Svetomir Arsić Basara, Arpad Slančik, Dejan Marković, Miroslav Terzić, Viktor Kiš, Aleksandar Gligorijević, Goran Jevtić i mnogi drugi, ističu organizatori.

Umjetnost shvaćena kao sredstvo je borba za slobodu

Interesovanja mladog umjetnika prilično su raznovrsna, pa pored svega što je vezano za film, bavi se i slikanjem, a za “Vijesti” je jednom prilikom otkrio i da voli da istražuje prirodu, planinari, čita filozofiju, etnologiju, istoriju, teologiju...

“Ideja sama nađe svoj medij, i tu duh prodre u materiju, to ide spontano, neke ideje bolje izrazim u slikarskim radovima, dok druge bolje izrazim u zvuku ili pokretnim slikama. Izazovno svakako”, kazao je on i dodao da se umjetnost može shvatiti kao misija, ali i kao potreba:

“Umjetnost kao misija treba da mijenja stvari u društvu i da djeluje u cilju promjene, dok umjetnost kao potreba više predstavlja težnju za cjelinom, jer čovjek je ‘nedovršeno biće’, a umjetnost shvaćena kao sredstvo jeste borba za slobodu”, zaključuje Lutovac.