Emotivni prikaz jednog krajolika

Izložba “Predjeli iz Petrovića” Momira Kneževića otvorena u Galeriji “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom
240 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje izložbe u Herceg Novom, Foto: Slavica Kosić
Otvaranje izložbe u Herceg Novom, Foto: Slavica Kosić

Izložba “Predjeli iz Petrovića”, Momira Kneževića otvorena je u utorak veče u Galeriji “Josip Bepo Benković” u Hereceg Novom. U postavci je 40 radova rađenih tehnikom ulje na platnu, za kojhe je istoričarka Kristina Milatović otvarajući izliožbu rekla da su studijski, emotivni, katarzični i smisleni prikaz jednog krajolika Crne Gore.

“Osjećam se uvijek kao putujući slikar koji ide, gleda, bilježi, upoređuje. Slike asociraju na moj rodni kraj. To su boje kamena, predjela, lišća, trave, nekih prizora koji se mogu prepoznati u mom okruženju, a koji nisu prepisani bukvalno. Oni su jedan likovni doživljaj koji prenosim na sliku koju radim više puta”, kazao je Knežević.

“Staklasti efekat mediteranskog kolorita postignut je lucidnim i opreznim tkanjem bijele, a unutar ovih aktivnih kadrova ćemo se susresti sa plavom, zelenom, sivom, crvenom.. Bojom nas umjetnik uvodi u religiozni svijet, koje stiče isključivo iskustvom, predanim radom i znanjem. Atmosfera radova podsjeća na Rotkoa - harmonija tišine u korelaciji je sa formom, a svakako da strukturalno ovi radovi nisu u vezi sa monohromatskom apstrakcijom koja je bila predmet studije Marka Rotkoa”, kazala je Milatović.

Ona je ocijenila da “kroz igru linija i boje dolazimo do čiste estetske stvarnost ovog simbolčnog svijeta Momira Kneževića. Nametima se istovremeno i spaja i prekida perspekiva te se ista postiže simbiozom spajanja i razdvajanja, dok je svaki ‘’prelaz’’ sam svoj centar. Ulazak svjetlosti kreira svojevrsni reljef i diktira dinamiku pokreta, a svakako predstavlja i karaterističan specifikum na osnovu kojeg lako možete prepoznati Momirov rad”.

Izložba će biti otvorena do kraja juna.

Bonus video: