Otisak vremena - Stećci u Crnoj Gori

Izložba Anke Burić biće otvorena danas u CGU “Miodrag Dado Đurić”
292 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Izložba “Otisak vremena - Stećci u Crnoj Gori”, akademika Anke Burić, biće otvorena danas u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u 19 časova. Kustoskinje izložbe, koja se može pogledati do 5. avgusta, su istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Ljiljana Karadžić. Izložbu će otvoriti predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti dr Dragan Vukčević.

Izložba je rezultat višegodišnjeg umjetničkog i terenskog istraživanja Anke Burić, a organizuju je Narodni muzej Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Biće prikazana 53 rada - frotaža - arheografike, veliki broj dokumentarnih fotografija sa terena, kao i studijska naučno-umjetnička publikacija koja sadrži, između ostalog, dnevničke zabilješke umjetnice, studijske tekstove Ljiljane Zeković, Miška Šuvakovića, Mitre Cerović, Ljuba Gligorijevića i Julke Marinković.

Anka Burić je diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Hozo Dževada, specijalizirala je na Akademiji Výtvarných Umení, u Pragu, u klasi prof. Ladislava Čepelaka, a magistrirala je na FLU u Beogradu, u klasi prof. Branka Miljuša. Dobitnik je mnogih značajnih nacionalnih i internacionalnih nagrada, kao i najvećeg crnogorskog priznanja - Trinaestojulske nagrade. Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca.

Bonus video: